Neviete si uvariť ani vajíčko?
Tak tu ste správne.
pomoc@neviemvarit.sk

Predslov

Domáca výroba tejto pochúťky nie je zložitá, chce to len trochu praxe. Tento recept môžete použiť aj na výrobu paprikového laloku a v tomto prípade špikovanie vynechajte.

Paprikový bôčik rýchlo a ľahko

Budete potrebovať prerastený bravčový bôčik bez kostí 300 – 600g podľa toho koľko dokážete spotrebovať do troch dní, 3-5 strúčikov cesnaku, 1-2 čajové lyžičky mletej sladkej červenej papriky, jeden bobkový list, 1/8 čajovej lyžičky mletého čierneho korenia, jednu kopcom čajovú lyžičku soli a ¼ čajovej lyžičky soli.

Strúčiky cesnaku ošúpte. Bôčik po obvode našpikujte tenkými kolíčkami cesnaku a vložte do kastrólika alebo rajničky kožou nahor. Táto nádoba by mala byť len o trošku väčšia ako on. Vareškou bôčik pridržte na dne a zalejte horúcou vodou tak, aby hladina bola 2 cm nad kožou a dajte variť. Pridajte jednu kopcom čajovú lyžičku soli, jeden rozpučený strúčik cesnaku a bobkový list. Varte veľmi pomaly len tak na jednu-dve bublinky. Dĺžka varenia závisí od hrúbky bôčika (laloku) a je 45 minút až 1 hodinu. Uvarený bôčik preložte na omývateľnú dosku alebo na fóliou prekrytý drevený lopárik. Z vody, v ktorej sa varil, odoberte z vrchu do šálky jednu polievkovú lyžicu. Pridajte papriku, ¼ čajovej lyžičky soli, 1-2 prelisované strúčiky cesnaku, mleté čierne korenie a dobre rozmiešajte. Touto zmesou potrite celý povrch bôčika (laloku) a nechajte ho minimálne hodinku odpočívať. Potom ho preložte do chladu. Voda v ktorej sa varil bôčik je ideálna na niektoré kyslé polievky, napríklad na zemiakovú. Môžete ju aj zmraziť na neskoršie použitie.

Doslov

Ideálny bôčik na uvarenie by mal byť "pásikavý", vrstvy mäsa a tuku by sa mali striedať. Nie vždy sa dá taký kúpiť, ale ja si zvyknem kúpiť väčší kus prerasteného bôčika s kosťou, tak okolo 3,5 – 4 kg. Zvrchu odrežem rebrá aj s mäsom až po miesto, kde v ňom ešte nahmatám ich chrupavkovité konce. Skončia v mrazničke a neskôr na pekáči. Potom postupne z oboch koncov odrezávam približne 3 cm pásy a hľadám tú pásikavú časť. Niekedy mám smolu a ledva nájdem jeden malý kus, niekedy nájdem aj dva polkilové. Zvyšok bôčika zbavím kože, použiteľné časti nakrájam na kocky buď na Segedínsky guláš alebo na Moravského vrabca (Výpečky). Čo sa nedá takto využiť zomeliem (na fašírky, plnenú papriku a pod.). Všetko môže ísť do mrazničky, ale (okrem rebier) maximálne na 3 mesiace, aby vám to nezlojovatelo.