Predslov
Ghee, ghi, maslo z indie, novinka ktorú však už naše prastaré mamy bežne doma používali. S príchodom rastlinných tukov a chladničiek sa nejak z kuchýň vytratilo. Dnes prepustené (klarifikované) maslo, zažíva obrodu. Urobíte si ho z klasického masla tak, že z neho odstránite vodu a bielkoviny. Je to úplne jednoduchá záležitosť, len musíte byť trpezliví a nesmiete od neho odchádzať.
Domáca výroba prepusteného masla
Maslo nakrájajte na kocky a v rajničke s nepriľnavým hrubším dnom dajte na platňu pomaly zohriať. Penu, ktorá sa začne tvoriť na povrchu zberajte pomocou naberačky. Približne pri 100°C už voda v masle tvorí bubliny a odparuje sa. Znížte teplotu platne tak, aby var nebol búrlivý, aby sa maslo nepripálilo. Pritom stále zbierajte z povrchu penu. Občas skontrolujte aj dno či sa maslo oň nepripaľuje. Prepustené maslo bude hotové až sa prestanú tvoriť bublinky.
Prelejte cez husté kovové sitko do pripravenej nádoby. Prípadne ak chcete úplne číre tak cez gázu alebo plátno.
Doslov
Z 250g masla získate približne 2dcl prepusteného masla. Dobre uzavreté vydrží v tme v komore aj pol roka. Preto si ho naraz vyrobte toľko, koľko zhruba spotrebujete do šiestich mesiacov. Lepšie je ho uschovávať vo viacerých menších nádobách, po otvorení zaberú v chladničke menej miesta.
Penu, ktorú ste pozbierali môžete využiť do plnky, v buchtách, palacinkách, do koláčov alebo na nátierky.