Predslov
Patrí medzi tie jedlá, ktoré sa ťažko dajú naučiť z receptu. Treba sa ho od niekoho naučiť alebo aspoň takto cez video si to „ohmatať“.
Zemiakový paprikáš
Budete potrebovať zemiaky 1 kg, cibuľu cca 150 g, jednu kopcom polievkovú lyžicu bravčovej masti, mletú sladkú papriku jednu polievkovú lyžicu, soľ dve čajové lyžičky, ¼ čajovej lyžičky mleté čierne korenie, ¼ čajovej lyžičky mletej rasce, majoránku jednu čajovú lyžičku a ľubovolný mäsový výrobok (safalátky, párky, mäkšiu klobásu, kabanos, údené mäso a pod) cca 200 g.
Oškrabte zemiaky a nakrájajte na kocky. Ošúpte cibuľu a pokrájajte ju na drobno. Mäsový výrobok ošúpte a nakrájajte na menšie kocky. Do kastróla alebo rajnice, najlepšie s nepriľnavým dnom, dajte zohriať masť na 170°C, pridajte cibuľu a uduste ju do mäkka. Osoľte ju aby rýchlejšie zmäkla. Potom prisypte korenie a rascu, pridajte mäsový výrobok a trochu ho poopekajte. Pridajte papriku a dobre premiešajte. Podlejte 1 dcl vody, pridajte zemiaky a osoľte ich. Premiešajte a dolejte vodu tak, aby bola tesne pod poslednou vrstvou zemiakov, aby ju skoro ani nebolo vidieť. Prikryte a dajte variť do mäkka. Občas s kastrólom zatraste, aby sa nepripiekli zemiaky o dno. Prípadne opatrne vsuňte varešku medzi zemiaky a stenu kastróla a skontrolujte dno. Nemiešajte! Vo chvíli, keď budú zemiaky uvarené, by ste už na dne mali mať tukovo-zemiakovú kašu. Opatrne premiešajte, aby sa zemiaky obalili touto kašou. Na záver posypte majoránkou, ešte premiešajte a je hotovo.
Podávajte s cviklou, kyslými uhorkami alebo kyslou kapustou, prípadne s čalamádou.
Doslov
Niekedy sa to na prvý pokus veľmi nevydarí. Oplatí sa však skúšať znova a znova. Lebo ak krumplipaprikáš zvládnete, budete mať vždy po ruke jedlo, ktoré pripravíte rýchlo a ľahko. Jedlo čo má každý rád.