Predslov
Cesto na zemiakové placky je pomerne jednoduchá záležitosť. Vyprážanie placiek už je kumšt a zaberie aj čas.
Zemiakové placky
Budete potrebovať 1kg neskorých alebo starších poloskorých zemiakov, dve vajcia, štyri strúčiky cesnaku, jednu kopcom čajovú lyžičku soli, ¼ čajovej lyžičky čierneho mletého korenia, ½ čajovej lyžičky mletej rasce, jednu kopcom čajovú lyžičku majoránky. Rafinovaný rastlinný olej alebo br. masť. Jednu až päť (podľa potreby) polievkových lyžíc polohrubej múky alebo kukuričnej krupice. Prípadne ešte strúhanku podľa potreby.
Zemiaky oškrabte a ošúpte cesnak. Do misy s obsahom cca 2 l nasypte soľ a nastrúhajte do nej najemno zemiaky. Nikdy nestrúhajte na hrubšie, lebo sa pri vyprážaní nestihne cesto dobre prepiecť. Na tom istom strúhadle nastrúhajte aj cesnak, rozklepnite na to vajcia, pridajte korenie, rascu a medzi dlaňami rozdrobenú majoránku. Dobre premiešajte a postupne pridávajte po lyžiciach múku kým nebude cesto polohusté. Viac ako päť lyžíc nedajte, a ak sa bude v ceste stále objavovať voda, pridajte ešte strúhanku. Na panvicu nalejte olej tak na 2mm a dajte zohriať na 210°C. Polievkovou lyžicou naberte cesto, opatrne dajte na panvicu a lyžicou roztlačte na placku. Nesnažte sa ju nejak tvarovať, dôležité je dať celej placke ideálnu hrúbku. Tenšia bude síce chrumkavá ale „prázdna“, hrubšia bude zase vo vnútri nedopečená. Nerobte veľké placky (z dvoch lyžíc), malé sa vám budú lepšie obracať. Prvú placku ochutnajte a cesto prípadne ešte dosoľte. Cesto v mise zakaždým pomiešajte. Ak sa bude objavovať veľmi veľa vody môžete ešte vmiešať strúhanku. Vyprážajte pri teplote 200 - 210 °C - ak bude teplota oleja vysoká budú placky vo vnútri surové - ak bude nízka budú mľandravé a mastné. Vyprážajte doružova a prvú stranu radšej silnejšie, aby sa placky pri obracaní netrhali. Použite na to obracačku a vidličku tak, že obracačku položíte navrch placky a vidličkou ju podberiete. Potom ju pretočte na obracačku a pomocou nej ju môžete bezpečne položiť naspäť do oleja. Olej priebežne dolievajte na tie 2mm.
Doslov
Do cesta na placky môžete zamiešať aj polievkovú lyžicu oleja a piecť z neho trochu hrubšie placky v rúre. Na plech dajte papier na pečenie aby sa vám nepripiekli alebo ho vymastite olejom (tukom). Pečte pri 190°C 15 minút, potom ich obráťte a pečte do ružova (15-20minút).