Zemiaková baba na plechu
Budete potrebovať 1kg neskorých alebo starších poloskorých zemiakov. Jednu väčšiu cibuľu cca 100g – kto ju nemá rád nemusí dať. Dve vajcia, štyri strúčiky cesnaku, jednu kopcom čajovú lyžičku soli, ¼ čajovej lyžičky čierneho mletého korenia, ¼ čajovej lyžičky mletej rasce, jednu čajovú lyžičku majoránky. Rafinovaný olej (kukuričný, slnečnicový, repkový, olivový z výliskov, kokosový tuk) alebo br. masť.
Zemiaky oškrabte a ošúpte cesnak a cibuľu. Cibuľu nakrájajte na drobno. Olejom (tukom) vymastite plech a posypte ho strúhankou . Do misy s obsahom cca 2 l nasypte soľ a zemiaky na do nej nastrúhajte na malých otvoroch strúhadla. Na zemiaky prelisujte cesnak, rozklepnite vajcia, pridajte dve polievkové lyžice oleja, cibuľu, korenie, rascu a medzi dlaňami rozdrobenú majoránku. Dobre rozmiešajte. Cesto vylejte na pekáč a rovnomerne rozotrite. Na okrajoch sa pritom možno objaví voda ale tá sa počas pečenia vydusí. Zastreknite olejom a pečte do ružova v strede alebo hornej polovici rúry pri 200°C horný a dolný ohrev alebo 190°C teplovzdušne (cca 50-60 minút, záleží to od hrúbky cesta). Hotovú babu nechajte trochu vychladnúť a potom rozkrájajte na obdĺžniky.