Neviete si uvariť ani vajíčko?
Tak tu ste správne.
pomoc@neviemvarit.sk

Predslov

Bude to taká jednoduchá verzia zeleninového rizota.

Ryža so zeleninou

Budete potrebovať jazmínovú ryžu 300 g, mrazenú zeleninu 300 - 350 g akúkoľvek vašu obľúbenú (napr. ázijskú, mexickú, jarnú), olej 3 polievkové lyžice, vývar 6 dcl alebo zeleninový bujón jednu kocku, jednu menšiu cibuľu (červenú alebo šalotku), soľ jednu kopcom čajovú lyžičku, mleté čierne korenie 1/8 čajovej lyžičky a mletú rascu 1/8 čajovej lyžičky.

Ak nemáte vývar dajte variť 6 dcl vody. Na polievkovú lyžicu rozdrobte bujón a zamiešajte do vriacej vody. Varte 10 minút a odstavte z platne.

Cibuľu ošúpte a nakrájajte na drobno. Na väčšej panvici zohrejte tri lyžice oleja a pri nízkej teplote na ňom dobre uduste cibuľu. Potom nasypte na panvicu mrazenú zeleninu a zvýšte teplotu. Keď sa väčšia časť zeleniny rozmrazí znížte teplotu a uduste zeleninu do mäkka.

Ryžu nasypte do sitka a dobre prepláchnite vlažnou vodou. Vyklopte do kastróla s obsahom 1,5 až 2 l a s nepriľnavým dnom. Zalejte vývarom, osoľte a dajte variť. Až začne voda vrieť stíšte var a prikryte ryžu pokrievkou. Postrážte si var aby vám nevykypela. (Ak nemáte pokrievku s otvorom radšej ju podložte malou vareškou). Uvarte ryžu do mäkka a vyberte na panvicu zo zeleninou. Premiešajte a pridajte korenie a rascu. Kto má rád ryžu viac omastenejšiu môže ešte pridať 1-2 lyžice olivového oleja, vývaru alebo nejakej šťavy spod mäsa. Pomocou naberačky ryžu naservírujte na taniere. Na kôpky môžete ešte nastrúhať veľmi tvrdý syr alebo ako alternatívu ponúknuť kečup.

Doslov

Pri výbere veľkosti panvice počítajte aj ryžou, ktorú tam potom ešte pridáte.