Neviete si uvariť ani vajíčko?
Tak tu ste správne.
pomoc@neviemvarit.sk

Predslov

Občas potrebujeme k večernému posedeniu nejakú dobrotu. Niečo, čo síce bežne nekúpite, ale také jednoduché, že to v pohode zvládnete urobiť sami. Suroviny sú na jednu osobu! Pri použití na jednohubky stačí na osobu aj polovičné množstvo.

Lososový tatarák

Budete potrebovať čerstvý filet lososa 120 g alebo, ak viete zohnať už „naškrabané“ mäso z lososa, bude stačiť 100 g, veľmi nadrobno nakrájanú šalotku (alebo červenú cibuľu) jednu polievkovú lyžicu (cca 10 g), soľ ¼ čajovej lyžičky, biele mleté korenie (ak nemáte dajte čierne) len tak medzi prsty, dijonskú horčicu ½ čajovej lyžičky a citrónovú (limetkovú) šťavu.

Od kože oddeľte mäso, ale len to ružové, takže radšej nerežte tesne pod kožou. Pozor na šupiny – opláchnite si ruky, nôž aj dienko. Skontrolujte aj mäso a prípadne ho tiež opláchnite. Na plastovom dienku ho naškrabte a v miske vidličkou dobre zmiešajte so šalotkou a horčicou. Osoľte, okoreňte, pokvapkajte citrónovou šťavou a ešte dobre premiešajte, kým mäso nevytvorí kompaktnú zmes. Misku prekryte fóliou a odložte do chladničky na 30 minút. Potom zmes ochutnajte a prípadne ešte dosoľte a dokoreňte. Môžete pridať ešte aj horčicu ale o p a t r n e, chuť lososa nesmie prebiť. Podávajte na hriankach.

Doslov

Pri škrabaní mäsa sa spomedzi svalov uvoľňujú tenké biele vlákna. Komu by vadili v hotovom tataráku, môže tomu predísť tak, že najprv nakrája z filetu tenké plátky naprieč týmto vláknam. Z týchto plátkov potom naškrabte mäso.

Tatarák musíte robiť len z čerstvého lososa – mäso ostáva surové!