Predslov
Na prvý pohľad veľmi jednoduchý recept, ale potrebujete ešte niečo navyše vedieť ak ...
Krupicová kaša
Budete potrebovať detskú krupicu* cca 140 g, mlieko 1 l, kr. cukor 60 g, soľ štipku, maslo cca 40 g, škoricu, kakao alebo čokoládu - podľa chuti.
Do hrnca s nepriľnavým dnom vlejte mlieko a osoľte ho. Zapnite ohrev a za stáleho miešania vsypte polovicu krupice. Potom postupne vsypte aj zvyšok krupice. Varte pomaly, kaša sa musí dobre povariť, hlavne ak ju robíte pre malé deti. Stále neprestávajte miešať, až kým nezhustne. Potom pridajte cukor a miešajte kým kaša nezačne vrieť. Krátko povarte a ešte za horúca prelejte do tanierov**.
Povrch kaše v tanieri posypte tenkou vrstvičkou cukru a rozložte po nej pár plátkov masla. Až sa trochu rozpustí môžete kašu posypať škoricou, kakaom alebo nastrúhanou čokoládou.
Doslov
*Kvalita kaše je pre konečný výsledok veľmi dôležitá. V poslednom čase sa objavili dosť mizerné výrobky, takže kupujte radšej tam, kde si môžete vybrať z viacerých značiek.
**Na horúcej kaši si môžete spáliť jazyk a naopak výraz „ako zimný gríz“ veľmi dobre poznáte. Tanier musí byť dostatočne hlboký, aby kaša neskončila na obruse a dostatočne široký a plytký aby sa kaša postupne od kraja dala začať jesť.
...ak už kaša v hrnci veľmi zhustne môžete ju doriediť mliekom alebo aj vodou.
...ak nechce kaša hustnúť nedosypte krupicu, ale dlhšie varte. Uvedené množstvo krupice musí stačiť. Keď je už mlieko horúce pridaná krupica by robila hrudky (a bruchabolenie).
...ak by ste pridali cukor priskoro mohla by sa začať krupica pripaľovať o dno (a robí to rada).