Neviete si uvariť ani vajíčko?
Tak tu ste správne.
pomoc@neviemvarit.sk

Predslov

Vždy a za každých okolností ich môžem.

Dukátové buchtičky s vanilkovým krémom

Na buchtičky budete potrebovať hladkú múku 200 g, polohrubú múku 150 g, čerstvé droždie 25 g, maslo (príp. iný tuk) 60 g, kr. cukor 35 g + jednu čajovú lyžičku, jedno vajce, štipku soli, vlažnú vodu cca 0,5 dcl, vlažné mlieko a rastl. olej podľa potreby.

Na krém budete potrebovať mlieko 1 l, jeden Zlatý klas alebo vanilkový puding, kr. cukor 80 g a štipku soli.

Múky v mise zmiešajte a v strede vytvorte jamku. Nasypte do nej čajovú lyžičku cukru, zalejte ho vlažnou vodou a rozdrobte do nej droždie. Zakryte a nechajte 10 minút rozkvasiť. Potom pridajte štipku soli, cukor, maslo a vajce. S pomocou mlieka vypracujte cesto do správnej konzistencie. Bochníček potrite tukom (olejom), zakryte ho a nechajte 25 minút kysnúť.

Pekáč vymastite olejom a prilejte tam aj trochu oleja na omastenie buchtičiek. Vykysnuté cesto vyberte na pomúčenú dosku, premieste a rozdeľte na 10 častí. Z každej časti vytvarujte šúľok s hrúbkou približne 2 cm. Predeľte ich na 2 cm dlhé kúsky. Kúsky omastite olejom a ukladajte vedľa seba na pekáč. Zakryte a nechajte ešte podkysnúť 15 minút. Rúru vyhrejte na 200°C horný + dolný ohrev. Dajte piecť (cca 20 minút). Po upečení buchtičky zakryte a nechajte 1/2 hodiny odpočinúť.

Do nádoby s nepriľnavým dnom dajte variť liter mlieka. Vmiešajte doň Zlatý klas (vanilkový puding) a pridajte štipku soli. Za stáleho miešania priveďte k varu. Keď začne krém hustnúť a teplota je už pred varom pridajte cukor. Krém ešte nechajte krátko prevrieť a je hotovo.

Doslov

S presnou hrúbkou šúľkov a ani s dĺžkou samotných kúskov sa netrápte. Konečný výsledok bude závislý na kvalite cesta a nie na tvare buchtičiek.