Tvaroh
Je čerstvý syr. Získava sa z kyslého mlieka syridlom alebo len odhriatím a oddelením od srvátky. Má krátku dobu skladovateľnosti. Ak ho neviete hneď použiť môžete ho uschovať v mrazničke. Predáva sa v štyroch formách ako:
Tučný – s obsahom tuku v sušine (tvs) min. 38 % čo v skutočnosti zodpovedá asi 10 -11 % tuku v tvarohu
Polotučný – s obsahom tvs min. 15 % čo v skutočnosti zodpovedá asi 5 % tuku v tvarohu.
Nízkotučný (jemný) – s obsahom tvs min. 5 % čo v skutočnosti zodpovedá asi 2,5 % tuku v tvarohu.
Odtučnený (mäkký) – s obsahom tvs pod 5 % čo v skutočnosti zodpovedá menej ako 1 % tuku v tvarohu.
Čím má tvaroh vyšší obsah tvs tým je krémovitejší (smotanovitejší) a opačne - čím má nižší obsah tvs tým je hrudkovitejší (drobivejší). Tieto vlastnosti sú pre konkrétny recept dosť dôležité a tak si na to pri kúpe treba dať pozor.