Prv než sa pustíte do varenia
Skontrolujte si všetky suroviny. Dôkladne, aj tie uzavreté. Napríklad u smotany konzistenciu, chuť a vôňu. Na prvý pohľad bezchybná cibuľa môže byť mäkká a už zapáchať za hnilobou. Alebo sa z majonézy vykľube tatarka.
Skontrolujte si potrebný riad a náčinie. To, o čom ste boli presvedčení že máte sa niekedy „samo“ stratí v lepšom prípade len zašpiní a presunie do umývačky.
Skontrolujte si pracovné plochy. Pripravte si aj miesto pre ošúpané, nakrájané, uvarené a inak upravené suroviny a odpad z nich. Kde vyberiete pekáč z rúry, kde preložíte uvarenú ryžu aby „došla“. Kam budete dávať použité strúhadlá, nože, taniere atď. Proste potrebujete dostatok čistého priestoru.
Skontrolujte si aj okolitý pracovný priestor. Nesmie tam byť nič o čo sa dá potknúť, na čom sa dá pošmyknúť alebo do toho stále vrážať.