Aké nože si kúpiť do kuchyne
Nože nakupujte respektíve dokupujte jednotlivo, žiadne sady alebo „výhodné“ dvojbalenia. Ak natrafíte na potrebné nože od jedného výrobcu budete to mať dizajnovo krajšie, ale v prvom rade je praktickosť a funkčnosť.
Každý by mal mať v kuchyni väčší kuchársky nôž (nôž šéfkuchára). Dá sa to ale obísť, nie kvôli cene, ale aby zbytočne nezaberal miesto. (Čím je kuchyňa jednoduchšie zariadená, tým lepšie sa v nej pracuje). Ak nemáte nôž na krájanie (nárezový, porciovací, plátkovací) s dĺžkou čepele aspoň 20 cm a šírkou min. 3,5 cm dokúpte si ho. K nemu dva japonské (santoku) nože so šírkou čepele min. 4,5 cm. Prvý s dĺžkou 14 – 17 cm z tenšieho materiálu, druhý s dĺžkou čepele cca 17 cm a masívnejšieho prevedenia. Aj pri cene do 10 € sa dajú kúpiť v slušnej kvalite. Ak máte nôž šéfkuchára potom k nemu dokúpte len jeden japonský nôž a to taký, aby mal inú hrúbku čepele ako váš nôž. Potom dva rovné nože s dĺžkou čepele cca 12 cm. Jeden ľahší z tenšieho pružného plátu, druhý ťažší a masívnejšieho prevedenia. V slušnej kvalite do 6 €. Na čerstvý chlieb a iné mäkké veci s kôrkou budete potrebovať nôž so zúbkovanou čepeľou dlhou cca 20 cm. Ak máte v pláne spracovávať aj väčšie kusy mäsa zaobstarajte si na to mäsiarsky nôž. Cca po 10 €.