Neviete si uvariť ani vajíčko?
Tak tu ste správne.
pomoc@neviemvarit.sk
Toto by ste mali o varení polievok vedieť
Na začiatku vám doporučujem variť polievky bez pokrievky. Potom začnite radšej so sklenenou pokrievkou a nikdy ňou nezakryte hrniec úplne.
Prečítať >>
Prv než sa pustíte do varenia
Skontrolujte si všetky suroviny. Dôkladne, aj tie uzavreté.
Prečítať >>
Pár rád o cestovinách
Prílohové cestoviny čo najskôr rozdeľte na taniere. Keď ich nechcete hneď použiť tak ich ešte horúce preložte do misky a premiešajte s trochou olivového oleja aby sa nezlepili.
Prečítať >>
Skladovanie vajec
Chladnička. Jediné miesto ktorému sa (pokiaľ je to možné) v chladničke vyhnite je spodná polica celkom vzadu.
Prečítať >>
chladenie vajec
Vyrovnávanie tlaku medzi vnútrom vajca a okolím ničí jeho ochranný povlak, dochádza k výmene vzduchu a orosovanie škrupiny je živnou pôdou pre plesne a baktérie.
Prečítať >>
Test skladovania vajec. Mýty a fakty. Dokončenie.
Keď som začal robiť spomínaný test, napísal som že som na test kúpil 20 vajec. Po rozdelení vajec do skupín mi ostali dve vajcia. Označil som ich X1 a X2 a uložil naležato do krabičky.
Prečítať >>
Bouquet garni
je zväzok byliniek previazaných niťou alebo v sáčku z riedkej tkaniny
Prečítať >>
Názvy jedál
Mlynárkina ryba, ryba podľa mlynárky, ryba na mlynárkin spôsob. Kuchári hneď vedia o čo ide a ja vás trochu v týchto názvoch zorientujem.
Prečítať >>
Hmyzí návštevníci v kuchyni a komore
Mucha v polievke nie je nič príjemné, ale prídete len o tanier polievky
Prečítať >>
Vyprážanie
Umenie vyprážať je umením správne odhadnúť (a udržiavať) teplotu oleja
Prečítať >>
Olej na vyprážanie
Výber oleja závisí od teploty pri akej vyprážate
Prečítať >>
Trojobal
Prvú vrstvu tvorí hladká múka. Nepoužívajte ochutenú
Prečítať >>
Ochutnávajte
Ako chutí červená cibuľa a ako šalotka. Aký je rozdiel v chuti do mäkka udusenej cibule oproti tej upraženej do zlatava alebo do sklovita.
Prečítať >>
Zápražka (zásmažka)
Zápražka zahusťuje a vylepšuje chuť. Napríklad zmení vodu, v ktorej sa varili zemiaky, na polievku.
Prečítať >>
Camembert
Presnejšie syr typu camembert
Prečítať >>
Papier na pečenie
Používajte len taký, ktorý vydrží 220°C
Prečítať >>
Parmezán
V skutočnosti sa volá trochu inak a pod týmto názvom si v receptoch predstavujeme veľmi tvrdý (extratvrdý) syr.
Prečítať >>
Tvaroh
Je čerstvý syr
Prečítať >>
Bryndza
Vyrába sa zo zrejúceho ovčieho hrudkového syra alebo skladovaného ovčieho syra
Prečítať >>
Koreňová zelenina
Koreňová zelenina
Prečítať >>
Syr s vnútornou plesňou
Do tejto skupiny patria syry zaočkované kmeňmi plesní typu Penicillium roqueforti.
Prečítať >>
Aké nože si kúpiť do kuchyne
Nože nakupujte respektíve dokupujte jednotlivo, žiadne sady
Prečítať >>
Ostrenie nožov
Nie je nič horšie v kuchyni ako tupé nože
Prečítať >>
Mikrovlnka I
Ohrev (varenie) jedla v mikrovlnke je odlišný od iných spôsobov tým, že teplo nepôsobí na jedlo zvonku
Prečítať >>
Mikrovlnka II
Viete už čo sa z jedlom v mikrovlnke deje, ale som nútený aj popísať čo sa s ním nedeje.
Prečítať >>
Mikrovlnka III
V súvislosti s mikrovlnkou sa budem venovať len jednej téme: Ohrev jedla.
Prečítať >>
Mikrovlnka III pokračovanie 1
Mikrovlnné žiarenie nepokrýva ohrievanú plochu rovnomerne.
Prečítať >>
Mikrovlnka III pokračovanie 2
Niektoré vnútornosti napríklad pečienka a pľúcka, hlavne mleté, dokážu vyrobiť v mikrovlnke miestnu katastrofu.
Prečítať >>
Mikrovlnka III pokračovanie 3
Čo neobsahuje vodu, nepatrí do mikrovlnky
Prečítať >>
Rozobratie kurčaťa na paprikáš (perkelt a pod.)
Je viac spôsobov ako rozobrať kurča, podľa toho aké jedlo pripravujete
Prečítať >>