Predslov
Je spojené z detstvom tak silne, že v nás jeho chuť vždy vyvolá spomienky naň.
Vtáčie mlieko
Budete potrebovať mlieko 0,6 l, kr. cukor 90 g, dve vajcia, vanilkový cukor 1/2 sáčku, zlatý klas (kukuričný škrob) 20 g a trochu čokolády na nastrúhanie.
Vajíčka rozklepnite a oddeľte bielka od žĺtkov. Bielka rozšľahajte a potom do nich pridajte polovicu cukru. Vyšľahajte z nich tuhý sneh. Do kastróla s nepriľnavým dnom alebo do hrnca na varenie mlieka dajte variť 4 dcl mlieka. Do vriaceho mlieka vkladajte lyžičkou kopčeky snehu. Minútu varte, otočte a po minúte vyberte von. Až budú všetky kopčeky snehu obvarené nasypte do mlieka zvyšnú polovicu cukru. V 2 dcl studeného mlieka rozmiešajte žĺtky, vanilkový cukor a zlatý klas. Vmiešajte do mlieka v ktorom ste obvárali sneh. Za sústavného miešania (aby sa vám žĺtky nezrazili) uvarte krém. Nechajte prejsť dve minúty varom a je hotovo. Pri servírovaní posypte snehové kopčeky nastrúhanou čokoládou.
Doslov
Na výbere hrnca si dajte záležať, mlieko sa rado pripáli a v kréme by to na chuti bolo poznať. Ak sa to už stane, uvarte krém v novom mlieku.