Predslov
Jeden z receptov na jednoduché a chutné nátierky s jednotným základom, ktorý môžete neskôr využiť aj na vlastnú „tvorbu“.
Vajíčková nátierka
Budete potrebovať 4 vajcia, maslo cca 30g, môžete ho nahradiť rastlinným tukom, ale s obsahom tuku minimálne 60%. Tavený syr, tiež cca 30g. Jednu malú cibuľku - najlepšie šalotku alebo jarnú 40 - 50g (ak máte radšej červenú cibuľu môžete použiť aj tú) a čajovú lyžičku dijonskej horčice ale môžete použiť aj inú (okrem sladkej). Soľ podľa potreby.
Maslo dajte zmäknúť do misky a uvarte vajcia na tvrdo. Po uvarení ich dajte chladiť do studenej vody. Cibuľku nakrájajte na drobno a pridajte do misky. Pridajte ešte tavený syr a horčicu a všetko dobre spolu zmiešajte. Najlepšie to ide vidličkou – takou tou klasickou s tenkými dlhými hrotmi. Pridajte ošúpané a nadrobno nakrájané vajíčka a jemne ich vmiešajte do nátierky. Osoľte podľa chuti. Túto nátierku miešajte vždy len ručne.
Doslov
Nátierku preložte do uzatvárateľnej nádoby. Ja ju robievam ešte v pohode večer. Vajíčka si uvarím aspoň hodinu dopredu aby mali čas vychladnúť. V nátierke sa do rána chute pekne spoja a ráno len nakrájam pažítku, žeruchu alebo cibuľkovú vňať a s tým posypem natreté chlebíky.