Neviete si uvariť ani vajíčko?
Tak tu ste správne.
pomoc@neviemvarit.sk

O tom akú konzistenciu má mať žĺtko vajca do skla sú rôzne názory. Najlepšia konzistencia je tá ktorá chutí vám. Čas varenia, ktorý nájdete v recepte, si preto môžete upraviť podľa svojej chuti. Prípravu rozdelím na dva spôsoby. Prvý je vhodný pri varení na platniach na ktorých je nárast teploty pomalý. Druhý je vhodný pre varenie na plyne alebo indukčnom ohreve.

Vajcia do skla I

Budete potrebovať vajcia 2-3 na osobu podľa toho aké sýte raňajky si zvyknete robiť. Chlieb – krajec na osobu a soľ.

Vajcia vyberte z chladničky aspoň hodinu pred prípravou, aby sa ohriali. Škrupinu vajec ihlou prepichnite na hrubšom konci. Pripravte si poháre (misky) do ktorých budete vajcia servírovať. Najviac sa hodia široké zmrzlinové poháre na nôžke, ale môžu byť aj kompótové misky. Do rajničky primeranej počtu vajec nalejte vodu cca 5cm na výšku a dajte variť. Do vriacej vody lyžicou povkladajte vajcia . Varte 4 minúty (L-ká 5minút). Vodu zlejte a napustite na vajcia studenú vodu. Vyberte jedno vajce a škrupinu na tupšom konci odstráňte tak do 1/3 vajca. Potom zasuňte medzi škrupinu a bielko čajovú lyžičku a opatrne popod celú škrupinu od nej oddeľte vajíčko. Vyberte ho a vložte do pohára (misky). Vajcia vkladajte tak že najprv vložíte do každého pohára po jednom, potom po dvoch prípadne po troch. V každom pohári jedno vajíčko trochu načnite – aby žĺtko vytieklo. Osoľte a môžete podávať.

Vajcia do skla II

Budete potrebovať vajcia 2-3 na osobu podľa toho aké sýte raňajky si zvyknete robiť. Chlieb – krajec na osobu a soľ.

Vajcia vyberte z chladničky aspoň hodinu pred prípravou, aby sa ohriali. Škrupinu vajec ihlou prepichnite na hrubšom konci Pripravte si poháre (misky) do ktorých budete vajcia servírovať. Najviac sa hodia široké zmrzlinové poháre na nôžke, ale môžu byť aj kompótové misky. Do rajničky primeranej počtu vajec vložte vajcia a zalejte vodou . Dajte variť na silný stupeň, aby voda čo najskôr začala vrieť. Varte 3 minúty (L-ká 4minúty). Vodu zlejte a napustite na vajcia studenú vodu. Vyberte jedno vajce a škrupinu odstráňte tak do 1/3 vajca. Potom zasuňte medzi škrupinu a bielko čajovú lyžičku a opatrne popod celú škrupinu od nej oddeľte vajíčko. Lyžičkou ho vyberte a vložte do pohára (misky). Vajcia vkladajte tak že najprv vložíte do každého pohára po jednom, potom po dvoch prípadne po troch. V každom pohári jedno vajíčko trochu načnite – aby žĺtko vytieklo. Osoľte a môžete podávať.

Doslov

Keď musíte použiť vajcia rovno z chladničky predĺžte var ešte o jednu minútu. Tiež o minútu predĺžte var ak chcete mať tuhšie žĺtka. Utrafiť dĺžku varenia sa aj tak vždy celkom nepodarí, lebo čerstvé vajce sa uvarí pozdejšie ako to, čo už nejaký čas pobudlo v predajni alebo u vás.

Vajcia do skla môžete vylepšiť poliatím trochou roztopeného masla, prípadne ich ešte posypať štipkou čierneho mletého korenia. Ak natrafíte na roztierateľný kozí syr, tak ním natretý chlebík a vajcia do skla …