Predslov
Jeden z receptov na jednoduché a chutné nátierky s jednotným základom, ktorý môžete neskôr využiť aj na vlastnú „tvorbu“.
Rybacia nátierka
Budete potrebovať rybiu konzervu 80 - 120g. Ja už mám osvedčenú 80g konzervu tuniaka vo vlastnej šťave, ale vy môžete použiť aj sardinky, slede alebo šproty. Ideálne vo vlastnej šťave alebo v olivovom oleji. Maslo, cca 30g, môžete nahradiť rastlinným tukom, ale s obsahom tuku minimálne 60%. Tavený syr, tiež cca 30g. Jednu malú cibuľku - najlepšie šalotku alebo jarnú 30 - 50g (ak máte radšej červenú cibuľu môžete použiť aj tú). Dve vajcia a čajovú lyžičku dijonskej horčice, ale môžete použiť aj inú (okrem sladkej). Soľ podľa potreby.
Maslo dajte zmäknúť do misky a uvarte vajcia na tvrdo. Po uvarení ich dajte chladiť do studenej vody. Cibuľku nakrájajte na drobno a pridajte do misky . Pridajte ešte tavený syr a horčicu a všetko dobre spolu zmiešajte. Najlepšie to ide vidličkou – takou tou klasickou s tenkými dlhými hrotmi.
Primiešajte obsah konzervy, ale bez šťavy(oleja), a to tak, aby ešte boli kúsky ryby vidieť. Pridajte ošúpané a nadrobno nakrájané vajíčka a jemne vmiešajte do nátierky. Ja už väčšinou soľ nepridávam (väčšinou je jej dosť v horčici a rybacej konzerve), komu by sa zdala nátierka málo slaná môže ju dosoliť. Túto nátierku miešajte vždy len ručne.
Doslov
Natreté chlebíky servírujte s cherry paradajkami a kolieskami papriky kápie. Bude to taká pridaná hodnota, ktorá vás moc nezaťaží, ale stravníci ju ocenia.