Neviete si uvariť ani vajíčko?
Tak tu ste správne.
pomoc@neviemvarit.sk

Predslov

Praženica je vynikajúce jedlo s ľahkou prípravou. Treba sa ale pri jej príprave dokonale sústrediť, lebo medzi tým vynikajúcim jedlom a zrazenou gučou vajec je veľmi tenká čiara. Doporučujem najprv zvládnuť tento základný recept a až potom prejsť na rôzne varianty a vylepšenia.

Praženica

Budete potrebovať 3 vajcia na osobu a jednu - dve polievkové lyžice prepusteného masla podľa množstva vajec. Cibuľu, (podľa toho ako veľmi ju máte radi), 7 až 10 g na jedno vajce a soľ.

Cibuľu ošúpte a nakrájajte na drobno. Na panvici zohrejte maslo na 170°C a pomaly opražte na ňom cibuľu do sklovita. V prípade, že robíte praženicu z viac ako 6 vajec, polovicu vajec si dopredu rozklepnite do taniera. Na opraženú cibuľku rozklepnite vajcia a bielka dobre vareškou rozmiešajte. Pridajte druhú polovicu vajec a stále miešajte. Až budú bielka tuhé vmiešajte do nich žĺtka. Odstavte z platne skôr ako sa hmota začne spájať do väčších hrudiek a miešajte kým dno panvice neprestane pracovať. Čas odstavenia závisí od hrúbky dna panvice a sendvičové dná môžu ešte piecť aj minútu. Preto použite na začiatok radšej panvicu s obyčajným dnom. Pri ňom sa ľahšie môžete znova vrátiť na platňu, ak by ste odstavili praženicu priskoro. Podľa chuti osoľte a prípadne prizdobte troškou mletej sladkej papriky alebo nejakou zelenou vňaťou.

Doslov

Prepustené maslo môžete nahradiť iným tukom, ale už to nebude ono. Kto cibuľu neľúbi tak nech ju tam nedá. Zase to nie je ono, ale dá sa urobiť aj bez nej.