Predslov
Jediným problémom tejto chutnej nátierky je len to, že ju treba hneď spotrebovať
Avokádová nátierka
Budete potrebovať avokádo, strúčik cesnaku, kvalitný olivový olej 1/4 polievkovej lyžice, citrónovú šťavu 1/2 čajovej lyžičky, mletú sladkú papriku (najlepšie údenú) 1/8 čajovej lyžičky a soľ 1/8 čajovej lyžičky.
Cesnak ošúpte a prelisujte do misky. Pridajte k nemu citrónovú šťavu. Avokádo rozrežte po obvode až po kôstku a pootočením polovice rozdeľte. Ak sa kôstka nebude dať vybrať zaseknite do nej nôž a miernym pootočením ju vyberte. Polievkovou lyžicou dužinu vyberte do misky a vidličkou rozmačkajte. Pridajte zvyšné suroviny a dobre rozmiešajte.
Doslov
Jedno avokádo stačí (podľa veľkosti) na 2 – 3 porcie. Kúpa vhodného avokáda je najdôležitejšou súčasťou prípravy nátierky. Musí mať tmavozelenú hrboľatú šupku a na dotyk poddajnú (mäkšiu) ale nie veľmi. Taktiež tmavohnedá šupka alebo hrkotajúca kôstka znamenajú že avokádo je na nátierku nevhodné.
Pridaním 3 kusov cherry paradajok nakrájaných na drobno vytvoríte nátierku Guacamole. Môžete prípadne použiť aj sušené paradajky. V tomto prípade olej, v ktorom boli naložené, použite v recepte namiesto olivového.
Veľmi chutná je na cesnakových hriankach, ale vtedy dajte do nátierky menej cesnaku.