Zemiaková kaša
Budete potrebovať 800 g zemiakov najlepšie varný typ C, ale môžete použiť aj typ B. 50 g masla, polievkovú lyžicu soli a 1 dcl teplého mlieka.
Maslo nakrájajte na tenké plátky a nechajte zmäknúť. Zemiaky oškrabte, umyte a nakrájajte na drobné kúsky. Vložte do hrnca, pridajte soľ, zalejte vodou a dajte variť. Strážte si začiatok varu, aby vám voda nevykypela. Ak použijete pokrievku nikdy s ňou nezakryte celý hrniec. Uvarte ich úplne do mäkka. Zemiaky sceďte cez medzeru medzi pokrievkou a hrncom. Použite chňapky na obe ruky a palcami pridržujte pokrievku v požadovanej polohe. Pokrievka dá pridržať aj pomocou utierky, . Nemusíte scediť nejak perfektne trochu vody môže aj ostať. Pridajte maslo a nechajte pod pokrievkou na zemiakoch rozpustiť. Hrniec si položte na nejakú podložku, aby sa vám nešmýkal, jednou rukou ho pevne uchopte a druhou pučítkom zemiaky dobre rozmačkajte. Prilejte ½ mlieka a pokračujte až kým nebude kaša bez hrudiek. Prilejte zvyšok mlieka a začnite pučítkom zároveň aj kašu našľahávať. Kruhovým pohybom, ako keby ste točili kľukou mlynčeka a pohyb zrýchlite, ako vám len priestor hrnca dovolí. Zároveň vždy potočte aj hrncom, aby ste všetku kašu rovnomerne našľahali. Stačí tak 20 - 30 sekúnd, aby ste ju zas neprešľahali , získala by gumovú konzistenciu a preto vám ju ani nedoporučujem robiť v mixéri.