Predslov
Ak chcete uvariť dobrú ryžu tak kupujte kvalitnú thajskú jazmínovú. Jej varenie je veľmi jednoduché.
Varenie ryže
Na jednu porciu budete potrebovať 80g ryže, čajovú lyžičku olivového oleja, ½ čajovej lyžičky soli a 1.6 dcl vody.
(4 porcie: 320 g ryže, 6,5 dcl vody, jednu kopcom čajovú lyžičku soli, jednu polievkovú lyžicu oleja a 2 l nádoba)
Ryžu nasypte do sitka a veľmi dobre prepláchnite vlažnou vodou. Až kým neprestane vytekať biela voda. Vyklopte do kastróla alebo rajnice s obsahom 0,5 l na každú porciu.
Zalejte vodou, osoľte, nalejte na to olej a dajte variť. Ihneď ako začne voda vrieť stíšte var na minimum a prikryte pokrievkou, ale tak aby zostala ryža trochu poodkrytá. ( Aby sa pokrievka nezošmykla a neuzavrela hrniec môžete pod ňu pre istotu vložiť varešku). Po cca 7 minútach začnite kontrolovať stav ryže. Odstavte keď bude v stave akému sa pri cestovinách hovorí, že na skus, zhryz , doslovne z taliančiny al dente - na zub. To znamená že už nie je tvrdá, ani vo vnútri surová, ale ešte trošku kladie odpor, pruží. Kým sa nenaučíte toto presne odhadnúť odstavujte ryžu radšej mäkšiu, je lepšie keď bude rozvarenejšia, ako by mala chrupkať pod zubami. Odhadnúť kedy ju presne odstaviť vás naučí len prax. Nechajte ju ešte 20 minút úplne zakrytú „dôjsť“ a potom ju vidličkou načechrajte.
Doslov
Najväčší problém bude asi s nádobou. Možno budete mať šťastie a bude dobrá. Ale pre istotu pri prvom varení kontrolujte opatrne vareškou dno či oň neprihára. Ak bude prihárať musíte ju trochu premiešávať a nabudúce skúsiť inú nádobu, napríklad s keramickým povrchom alebo liatinovú alebo s hrubším dnom. Ryžu môžete preplachovať aj priamo v rajnici rukou, vodu zlievať a napúšťať čistú až kým neprestane byť voda biela. To už ale chce trochu praxe. Môžete aj trochu experimentovať s koreninami pri varení ryže. Malú cibuľku ošúpte, rozrežte na polovicu a vtlačte do ryže alebo do nej vtlačte tri klinčeky alebo koriander. Môžete posypať kari korením alebo trochou kurkumy.