Varenie cestovín
Naučím vás univerzálny postup, ktorým uvaríte cestoviny (okrem niťoviek) presne také aké ich budete chcieť mať.
Hrniec použite vždy radšej väčší, aby ste nemuseli mať vodu až po okraj. Nebude pri vrení prskať von, lepšie sa vám bude miešať a odciedzať.
Vody budete potrebovať na každých 100g cestovín 1liter.
Až začne voda vrieť nasypte do nej soľ. Koľko bude litrov vody v hrnci toľko nasypte kopcom čajových lyžičiek soli.
Cestoviny vsypte do intenzívne vriacej vody. Na začiatku často miešajte, kontrolujte aj dno aby sa oň nepriliepali. Varte bez pokrievky. Po cca 2 minútach môžete trochu znížiť teplotu platne, ale var musí ostať silný. Dĺžka varenia býva uvedená na obale, ale je to len orientačný údaj. Cestoviny začnite kontrolovať až začnú zväčšovať svoj objem. Keď už budú také „skoro uvarené“ odstavte hrniec z platne. Vlejte doň hrnček studenej vody, prikryte pokrievkou a nechajte „dôjsť“. Cestoviny kontrolujte v približne dvojminútových intervaloch a keď budú presne také, ako ste chceli mať, odceďte ich.
Niťovky nenechajte dôjsť, ale ich hneď odceďte.