Predslov
Varenie zemiakov je zdanlivo veľmi jednoduchá záležitosť, ale vyžaduje plné sústredenie. Od varenia zemiakov nikdy neodchádzajte!
Varené zemiaky
Budete potrebovať 800 g zemiakov, polievkovú lyžicu soli, čajovú lyžičku celej rasce, maslo 30 g a polievkovú lyžicu posekanej petržlenovej vňate.
Zemiaky oškrabte, umyte a nakrájajte na mesiačiky približne rovnakej hrúbky. Druhou možnosťou je ich postupne prekrajovať až na požadovanú veľkosť. Nové malé zemiaky len dobre očistite a nechajte vcelku. Vložte do hrnca, pridajte soľ a rascu, zalejte horúcou vodou a dajte variť. Strážte si začiatok varu, aby vám voda nevykypela. Uvarte ich do mäkka, ale nie tak aby sa rozpadali, stav priebežne kontrolujte špajdľou alebo tenkým nožom. Uvarené zemiaky sceďte cez cedidlo alebo cez medzeru medzi pokrievkou a hrncom. Použite chňapky na obe ruky a palcami pridržujte pokrievku v požadovanej polohe. Pokrievka sa dá pridržať aj pomocou utierky. Na odcedené zemiaky dajte roztopiť maslo a pridajte aj petržlenovú vňať. Zemiaky premiešajte a je hotovo. V prípade, že jedlo ku ktorému ich robíte obsahuje šťavu alebo omáčku, nemusíte ich omastiť maslom.
Doslov
Vodu zo skorých zemiakov alebo len krátko skladovaných je škoda vyliať. Napríklad veľmi jednoducho z nej môžete urobiť cesnakovú polievku.