Neviete si uvariť ani vajíčko?
Tak tu ste správne.
pomoc@neviemvarit.sk

Predvarené pečené zemiaky

Budete potrebovať 1 kg zemiakov , dve-tri polievkové lyžice rafinovaného rastlinného oleja, polievkovú lyžicu soli a čajovú lyžičku mletej rasce.

Zemiaky oškrabte, umyte a väčšie prekrojte na 8 častí menšie na 4 a malé na polovicu. Vložte do hrnca, pridajte soľ, zalejte vodou a dajte variť. Strážte si začiatok varu, aby vám voda nevykypela. Ak použijete pokrievku nikdy s ňou nezakryte celý hrniec. Zemiaky neuvarte celkom do mäkka, v rúre sa ešte dopečú. Stav priebežne kontrolujte špajdľou alebo tenkým nožom. Možno sa vám to na prvýkrát nepodarí dobre odhadnúť, časom sa to naučíte. Zemiaky sceďte cez medzeru medzi pokrievkou a hrncom. Použite chňapky na obe ruky a palcami pridržujte pokrievku v požadovanej polohe. Pokrievka dá pridržať aj pomocou utierky. Nechajte trochu vychladiť. Rúru dajte vyhriať na 220°C. Do hlbokého taniera nalejte olej a omastite v ňom postupne všetky zemiaky. Na pekáč dajte papier na pečenie a rozložte naň zemiaky. Posypte rascou a dajte piecť doružova.