Predslov
Tento recept bude na batáty (sladké zemiaky) ako prílohu, ktorá má jedlo dopĺňať nie prebiť.
Pečené batáty
Budete potrebovať batáty 1kg, tri polievkové lyžice oleja, vetvičku tymiánu a vetvičku oregana (môžete použiť aj sušené) a ¼ čajovej lyžičky soli.
Šupku batátov dobre poumývajte a nakrájajte ich na kocky . Na starších (obschnutejších) treba šupku oškrabať a odstrániť poškodené miesta. Do sklenenej alebo keramickej zapekacej misy (môžete použiť aj pekáč) nalejte olej a natrhajte doň tymián a oregano. Pridajte batáty a dobre ich zo všetkých strán v oleji omastite. Osoľte a misu zakryte alobalom, matnou stranou nahor. Dajte piecť do rúry vyhriatej na 200°C. Po 15 minútach (u starších po 20 minútach) alobal odstráňte a skontrolujte či už nie sú mäkké. V prípade že nebudú dajte ich ešte piecť, ale už bez alobalu. Stav priebežne kontrolujte lebo prechod medzi nedopečenými a veľmi prepečenými nastáva u batátov veľmi rýchle.