Predslov
Táto výborná polievka je hustá ako guláš a hodí sa aj ako samostatné jedlo.
Šošovicovo zemiaková hustá polievka
Budete potrebovať šošovicu 300 g, zemiaky 500 g, zeler cca 80 g, cibuľu 70 – 80 g, cesnak 2 strúčiky, slaninu 50 g, krájané paradajky konzervu 400 g, masť jednu polievkovú lyžicu, slepačí bujón jednu kocku, soľ jednu čajovú lyžičku, mleté čierne korenie 1/2 čajovej lyžičky a petržlenovú vňať na ozdobenie.
Šošovicu starostlivo premyte. Slaninu nakrájajte na drobné kocky, cibuľu ošúpte a nakrájajte na drobno. Zeler ostrúhajte a nakrájajte na malé kocky, zemiaky tiež ostrúhajte a nakrájajte na kocky.
Masť ohrejte v hrnci (min 3 l) na 170°C a opražte na nej slaninu spolu s cibuľou. Cesnak ošúpte a prelisujte do hrnca. Pridajte zeler a prilejte 7 dcl vody. Vmiešajte do nej bujón. Osoľte a pridajte zemiaky. Pridajte aj odcedenú šošovicu a konzervu paradajok. Konzervu vypláchnite 2 dcl vody a vlejte do hrnca. Zemiaky a šošovicu uvarte do mäkka, okoreňte a prípadne dosoľte.
Doslov
Podávajte s chlebom