Predslov
Jedna z tých fajných letných polievok. Jej ľahká a rýchla príprava netrvá ani pol hodiny.
Rýchla karfiolová polievka
Budete potrebovať: karfiol cca 400 g, zemiaky 400 g, mrkvu 200 g, mrveničku 4 polievkové lyžice, kocku bujónu (číry, slepačí alebo zeleninový), soľ jednu čajovú lyžičku, čierne mleté korenie 1/8 čajovej lyžičky, mletú rascu 1/4 čajovej lyžičky.
Karfiol uvarte v pare alebo vo vode.
Pri varení v pare nalejte do hrnca 0,5 l vody a dajte ju zovrieť.
Pri varení vo vode nalejte do hrnca 1,3 l vody a dajte ju zovrieť.
Z karfiolu odrežte spodnú časť hlúbu s listami. Očistený karfiol opatrne vložte do vriacej vody (alebo do pary) hlúbom nadol. Varte 7 minút, nad parou stačí 5.
Mrkvu ostrúhajte a nakrájajte na drobno. Vyberte karfiol a dajte ochladiť. Mrkvu dajte variť do vody po karfiole. Pri varení na pare tiež použite túto vodu ale ju najprv doplňte na 1,3 l. Ostrúhajte zemiaky a nakrájajte na menšie kocky. Dajte variť k mrkve. Pridajte mrveničku, soľ a koreniny. Karfiol rozoberte na drobné ružičky a až budú zemiaky uvarené pridajte ich do polievky. Vmiešajte do nej aj bujón, povarte 3 minúty a je hotovo.
Doslov
Spolu s mrkvou môžete dať variť aj hrášok, prípadne aj kukuricu.