Predslov
Niekedy sa stane taká vec, že neuspejete ani so svadobnou slepačou polievkou, ale trocha rasce so zápražkou zožne veľký úspech.
Rascová polievka s lievankou
Budete potrebovať jednu kopcom polievkovú lyžicu prepusteného masla (br. masti alebo dve lyžice rastl. oleja), jednu polievkovú lyžicu mletej rasce, tri kopcom polievkové lyžice hladkej múky, jednu kopcom čajovú lyžičku sladkej mletej papriky, jednu čajovú lyžičku soli, kocku bujónu ( slepačí, zeleninový, číri a pod.), jedno vajíčko a tri polievkové lyžice mlieka.
V hrnci (min 2 l) dajte zohriať tuk na 150°C a nachystajte si „k ruke“ 0,5 l studenej vody. Pridajte rascu a krátko ju opečte. Pridajte jednu kopcom polievkovú lyžicu múky a tiež ju trochu opečte. Zalejte studenou vodou a dobre premiešajte. Pridajte aj papriku a tiež dobre premiešajte. Dolejte 1 l vody a kým zovrie urobte riedku lievanku.
Do misky rozklepnite vajce, trochu ho rozšľahajte a primiešajte aj mlieko. Pridajte dve kopcom polievkové lyžice múky, štipku soli a vypracujte riedke cesto. Keď už bude polievka vrieť vmiešajte do nej na lyžici rozdrobenú kocku bujónu. Cez haluškovač alebo cedidlo s väčšími otvormi vlejte do polievky lievanku. Osoľte, premiešajte, päť minút ešte povarte a je hotovo.
Doslov
Dovtedy, kým nebudete mať varenie tejto polievky dobre zvládnuté, nepoužívajte pokrievku.