Neviete si uvariť ani vajíčko?
Tak tu ste správne.
pomoc@neviemvarit.sk

Predslov

Fazuľové struky sú veľmi zdravé a nasledujúci nenáročný recept ľahko zvládne aj začiatočník.

Polievka zo zelenej fazuľky

Budete potrebovať: zelenú fazuľku 200 g, zemiaky 300 g, soľ jednu kopcom čajovú lyžičku, nové korenie tri bobuľky, mleté čierne korenie 1/8 čajovej lyžičky, cukor 1/4 čajovej lyžičky, sušenú saturejku jednu kopcom čajovú lyžičku, hladkú múku 1 – 2 polievkové lyžice, mlieko 1,5 – 2,5 dcl, jeden väčší strúčik cesnaku a ocot jednu polievkovú lyžicu.

Na vylepšenie chuti: vodu (vývar) po varení údeného mäsa alebo zaúdenú kožu, prípadne kože z údenej slaniny.

Vývar z údeniny dolejte vodou na 1,5 l a dajte variť. Ak takýto vývar nemáte povarte 20 minút v 1,5 l vody zaúdenú kožu alebo kožu z údenej slaniny. Pridajte soľ (ak by bol vývar z údeniny slaný musíte úmerne zmenšiť množstvo soli), nové korenie a saturejku. Potom kožu vyberte von a ak sa dá aj saturejku.

Fazuľové struky nakrájajte na kúsky cca 2 cm dlhé. Môžete použiť aj mrazené už nakrájané. Zemiaky ošúpte, umyte a nakrájajte menšie kocky. Dajte spolu s fazuľkou variť do hrnca (min 2,5 l).

Samozrejme, ak by vám vylepšenie chuti údeninou vadilo, môžete začať variť v čistej vode.

Pridajte prelisovaný cesnak a uvarte zemiaky a fazuľku do mäkka.

Urobte si zátrepku, množstvo mlieka a múku zvoľte podľa toho akú sýtu (hustú) chcete mať polievku. Vmiešajte do polievky, pridajte korenie a cukor a ešte 5 minút povarte. Vypnite platňu, vmiešajte ocot a prípadne polievku dosoľte.

Doslov

Kože z údenej slaniny nevyhadzujem, ale odkladám na dochucovanie niektorých polievok. Koža, ktorá sa už varila, napríklad z paprikovej slaniny sa už takto nedá použiť.