Neviete si uvariť ani vajíčko?
Tak tu ste správne.
pomoc@neviemvarit.sk

Predslov

Recept na túto polievku je z YouTube a po jej uvarení som bol z výsledku príjemne prekvapený. Tento recept je vo svojej jednoduchosti dokonalý a minimálne úpravy sú urobené len pre princípy tejto stránky.

Polievka z pečeného ružičkového kelu

Budete potrebovať ružičkový kel 500 g, slaninu 100g, šalotku alebo červenú cibuľu cca 100 g, smotanu podľa hustoty 1 – 2 dcl , mäsový vývar 0,5 l alebo kocku karpatského, slepačieho prípadne zeleninového bujónu, mleté čierne korenie ¼ čajovej lyžičky, soľ čajovú lyžičku a rastlinný olej na postriekanie ružičiek kelu.

Z ružičiek odrežte drevnaté časti a vrchné poškodené lístky. Hlávky prekrojte na polovicu, maličké nechajte vcelku. Rúru dajte zohriať na 190°C pri teplovzdušnej alebo 200°C horný a dolný ohrev. Na plech dajte papier na pečenie a ružičky po ňom rozložte. Posoľte, okoreňte a postriekajte (pokvapkajte) olejom. Dajte piecť do rúry na približne 20 minút, táto doba sa môže trochu líšiť podľa rúry, tak dajte pozor aby vám nezhoreli.

Cibuľu ošúpte a nakrájajte nadrobno. Slaninu nakrájajte na plátky približne 0,5 cm hrubé a z nich nakrájajte štvorce cca 1x1 cm a rozložte po dne hrnca. Dajte na platňu a opatrne pomaly vypražte z tuku zo všetkých strán aby ste získali chrumkavé škvarky. Tieto vyberte a na tuk dajte podusiť cibuľu. Až bude kel upečený pridajte z neho na už udusenú cibuľu ¾ ružičiek a premiešajte. Pridajte zvyšok soli a zalejte vývarom alebo 1,3 l vody a priveďte do varu. Ak ste použili vývar dolejte vodou do 1,3 l, ak ste nepoužili vývar rozdrobte na lyžicu kocku bujónu a vmiešajte do vody. Varte 10 minút potom rozmixujte tyčovým mixérom a potom ešte vmixujte smotanu. Servírujte so zvyškom pečených ružičiek kelu a so škvarkami.

Doslov

V pôvodnom recepte bol zároveň so smotanou pridaný aj strúhaný parmezán a bol použitý aj pri servírovaní do tanierov. Je takou pridanou hodnotou k tejto polievke, ale nie nutnou.