Predslov
Nastal čas, aby ste zistili ako sa zmení chuť polievky po pridaní koreňovej zeleniny a vňate. A nastal aj čas na varenie pod pokrievkou. Budete si musieť viac strážiť teplotu varu, aby sa vám polievka nezmútila. Skráti sa ale čas potrebný na uvarenie krkov.
Polievka z morčacích krkov II.
Budete potrebovať dva morčacie krky, ktoré si hneď u mäsiara dajte preseknúť na polovicu. Menšiu cibuľu (50 - 60g), jeden väčší strúčik cesnaku, jeden petržlen, dve mrkvy, jednu stonku zelerovej alebo ligurčekovej vňate , kopcom čajovú lyžičku soli a päť bobuliek čierneho korenia.
Krky umyte, vložte do hrnca, zalejte 1,6 l studenej vody a dajte pomaly variť. Ošúpte cibuľu, ale tak, aby na nej ostala žltá šupka a vložte do hrnca.
Pridajte aj ošúpaný cesnak, očistené mrkvy, petržlen a korenie. Ihneď ako začne voda vrieť znížte var na minimum. Polievku nemiešajte a penu, ktorá sa bude tvoriť na povrchu, si nevšímajte len stále dozerajte na to aby var bol minimálny – aby to navrchu len tak trochu „perlilo“. Na hrniec dajte pokrievku ale tak aby ostala polievka trochu poodkrytá. Postrážte si var kým sa neustáli. Po hodine pridajte soľ a vňať a varte ešte 30 minút (alebo kým nebude mäso mäkké) a potom odstavte z platne. Krky, cibuľu, zeleninu a vňať vyberte von a polievku dosoľte a preceďte. Pri servírovaní nakrájajte do tanierov petržlen a mrkvu a pridajte aj závarku. Krky môžete servírovať osobitne alebo z nich mäso obrať a rozdeliť do tanierov.
Doslov
Keď máte mladú mrkvu vložte ju do polievky 30 minút po začiatku varu.