Predslov
Má mnoho podôb a variánt a toto je jedna z tých bez zápražky.
Paradajková polievka so stonkovým zelerom
Budete potrebovať 30 g prepusteného masla (môžete použiť aj neprepustené 40 g), cibuľu cca 50 - 60 g, paradajkový pretlak podľa hustoty 100 – 150 g, stonkový zeler dve stonky, 150 ml smotany (nemusí byť), jeden strúčik cesnaku, 1 čajovú lyžičku soli a cukor 1 - 1,5 polievkovej lyžice (podľa toho akú sladkú polievku máte radi).
Cibuľu a cesnak ošúpte a cibuľu nakrájajte na drobno. Stonky zeleru umyte a nakrájajte na menšie kúsky . Pripravte si 1,4 l vody. Maslo zohrejte na 160°C a opražte na ňom cibuľu. Pražte pomaly pri nízkej teplote. Potom pridajte zeler, osoľte a trochu popražte. Podlejte štvrtinou vody pridajte paradajkový pretlak a prelisovaný cesnak. Dobre premiešajte a zalejte zvyškom vody. Varte 30 minút, vypnite platňu, pridajte cukor a potom zeler rozmixujte tyčovým mixérom.
Prípadne môžete ešte do polievky vmiešať smotanu .
Doslov
Ako vložku môžete použiť chlebové krutóny, uvarenú ryžu alebo drobnú cestovinu ( písmenká alebo mušličky). Pri servírovaní ju ešte môžete posypať nastrúhaným veľmi tvrdým syrom.