Neviete si uvariť ani vajíčko?
Tak tu ste správne.
pomoc@neviemvarit.sk

Predslov

Ak si už trúfate na zápražku mám tu pre vás recept na paradajkovú polievku. Je to jedna z tých polievok, kde je dobré robiť zápražku priamo v hrnci. Zápražka nielen urobí polievku sýtejšou, ale vylepší aj jej chuť.

Paradajková polievka

Budete potrebovať prepustené maslo 40 g, hladkú múku dve polievkové lyžice, paradajkový pretlak 100 g, ½ čajovej lyžičky soli, cukor 1- 2 polievkové lyžice (podľa toho akú sladkú máte radi), jeden väčší bobkový list a dve menšie (zviazané) stonky vňate ligurčeka alebo zeleru.

Vedľa hrnca si nachystajte 0,5 l studenej vody. V hrnci ohrejte maslo na 150 °C, pridajte múku a dobre ju rozmiešajte aby tam neboli hrudky. Hneď ako začne trochu hustnúť ju zalejte 0,5 l studenej vody a za stáleho miešania pridajte paradajkový pretlak. Dolejte ešte 1 l vody, stále miešajte a vareškou kontrolujte aj dno hrnca, zápražka sa oňho rada pripaľuje. Keď začne polievka vrieť pridajte soľ, jednu lyžicu cukru, bobkový list, vňať a ak chcete použiť ako vložku cestovinu tak aj ju. Za občasného miešania povarte 10minút. Potom vyberte vňať, ak sa podarí tak aj bobkový list a polievku prípadne doslaďte.

Doslov

Ako vložku môžete použiť chlebové krutóny, uvarenú ryžu alebo drobnú cestovinu ( písmenká, mušličky a pod.). Pri servírovaní ju ešte môžete posypať nastrúhaným veľmi tvrdým syrom.