Neviete si uvariť ani vajíčko?
Tak tu ste správne.
pomoc@neviemvarit.sk

Predslov

Kyslá polievka preto, lebo bude ochutená octom. Keďže ju tvoria len huby, zemiaky a voda v ktorej sa varili, budete musieť urobiť hodne silnú zátrepku. Recept bude vyzerať zložito, ale keď ju viackrát urobíte zistíte že je to jednoduchá a rýchla polievka.

Kyslá zemiaková polievka so sušenými hubami

Budete potrebovať zemiaky 600 - 700 g, mlieko 3 dcl, smotanu (môžete použiť aj kyslú smotanu) 2 – 3 kopcom polievkové lyžice podľa hustoty. Sušené huby 5 – 10 g, cesnak 2 strúčiky, bobkový list 2 lístky, jednu polievkovú lyžicu soli, čierne mleté korenie 1/8 čajovej lyžičky, celé nové korenie 2-3 bobuľky, hladkú múku 2 kopcom polievkové lyžice, cukor ½ čajovej lyžičky a ocot jednu polievkovú lyžicu. V prípade, že použijete kyslú smotanu, octu bude stačiť aj menej (podľa chuti).

Hodinku pred varením namočte huby v 2 dcl vody. Zemiaky oškrabte, umyte a nakrájajte na kocky. Vložte ich do hrnca (cca 2,5 l), zalejte 1,2 l vody a dajte variť. Pridajte soľ, bobkový list a nové korenie. Keď začne voda vrieť pridajte huby aj s vodou. Pridajte aj prelisovaný cesnak. Keď budú zemiaky uvarené urobte zátrepku. Múku v mlieku dobre rozmiešajte habarkou alebo mixérom. Do zátrepky vmiešajte aj smotanu. Za stáleho miešania ju vlejte do polievky, pridajte mleté čierne korenie a cukor a krátko, za občasného miešania, povarte. Odstavte polievku z platne a vmiešajte do nej ocot.

Doslov

Ak ste pred touto polievkou varili šunku alebo slaninku, použite vývar na varenie polievky. Posuniete ju tak o triedu vyššie. Množstvo soli ale budete musieť upraviť podľa slanosti tohto vývaru. Alebo v prípade, že varíte súčasne halušky, môžete ¼ vody nahradiť vodou z halušiek. Tak isto musíte potom použiť menej soli. Polievka bude o trochu hustejšia a tak môžete urobiť slabšiu zátrepku.

Pri servírovaní polievky nezabudnite dať na stôl ocot, možno si niekto bude chcieť pridať.