Neviete si uvariť ani vajíčko?
Tak tu ste správne.
pomoc@neviemvarit.sk

Predslov

Predlohou pre tento trošku zjednodušený recept bola studená francúzska polievka Vichyssoise, ale v našom podnebí ju asi častejšie budeme jesť ako teplú.

Krémová pórovo-zemiaková polievka

Budete potrebovať pór 400 – 500 g ( podľa toho aká veľká je na ňom zelená časť, ktorú na polievku nevyužijete), zemiaky 250 g, jarnú cibuľku 4 ks (alebo šalotku 60 g), strúčik cesnaku, 200 ml smotany (alebo 100 ml smotany na šľahanie), jednu kopcom polievkovú lyžicu prepusteného masla (alebo 2 polievkové lyžice oleja), ½ l slepačieho vývaru alebo kocku bujónu (slepačí, karpatský číry, prípadne zeleninový), soľ jednu kopcom čajovú lyžičku a biele mleté korenie ¼ čajovej lyžičky (môže byť aj čierne).

Z póru a cibuliek odrežte zelenú časť a korene. Pór prerežte po dĺžke a dobre poumývajte od zeme (piesku). Pokrájajte na asi 3-4 mm pásiky. Rovnako nakrájajte aj cibuľky. Zo zelených častí cibuliek nakrájajte za hrsť tenkých koliesok, ktoré potom použijete na ozdobenie polievky. ( V prípade že ste použili šalotku využite na to časť vnútorných listov póru). Ošúpte cesnak a nakrájajte na plátky. Zemiaky ošúpte a nakrájajte na drobno – rýchlejšie sa rozvaria. V hrnci ohrejte tuk a pór s cibuľkami na ňom osmažte. Len trochu, aby zmäkli a zvýrazneli. Pridajte cesnak a zemiaky a všetko ešte chvíľu smažte. Zalejte vývarom, dolejte ešte 0,8 l vody, osoľte, okoreňte a varte 20 minút. (Ak ste nepoužili vývar dolejte 1,3 l vody a až začne vrieť rozdrobte na lyžicu kocku bujónu a vmiešajte do nej ). Po uvarení vypnite platňu a polievku dobre rozmixujte tyčovým mixérom. Vmixujte smotanu a prípadne ešte polievku dosoľte. Pri servírovaní ozdobte kolieskami cibuľky. Ešte pridajte na stôl aj misku chlebových krutónov a polievka bude dokonalá.

Doslov

Samozrejme že smotana polievku vylepší ale ide to aj bez nej. Takže kto nechce nemusí ju tam dať.