Predslov
Kel je síce zdravý, ale dosť fádnej chuti a preto treba polievku z neho dostatočne „vylepšiť“.
Kelová polievka
Budete potrebovať hlávku kelu cca 500 g, zemiaky 300 g, jednu väčšiu mrkvu, jeden menší petržlen, jeden väčší strúčik cesnaku, cibuľu (ideálne šalotku) cca 60 g, jednu kopcom polievkovú lyžicu br. masti, jednu kopcom čajovú lyžičku soli, mleté čierne korenie 1/4 čajovej lyžičky, ½ čajovej lyžičky mletej rasce, ½ čajovej lyžičky mletej sladkej papriky, ½ čajovej lyžičky majoránky, jednu kocku bujónu (zeleninový, karpatský číri a pod.) dve polievkové lyžice hladkej múky, dve stonky ligurčekovej a dve stonky petržlenovej vňate.
Kel očistite, vyrežte hlúb a nakrájajte na rezance. Zemiaky ošúpte a nakrájajte na kocky. Mrkvu oškrabte, rozrežte po dĺžke a pokrájajte na polmesiace. Petržlen oškrabte a prerežte po dĺžke. Cibuľu a cesnak ošúpte, cibuľu nakrájajte na drobno a prichystajte si hrnček studenej vody (0,5 l). V hrnci o objeme 3,5 - 4 l na masti uduste cibuľu, pridajte cez lis pretlačený cesnak a múku. Múku na masti dobre opražte, nie do hneda len toľko aby sa jej zvýraznila vôňa a chuť. Potom pridajte papriku, pol minúty popražte a zalejte vodou.
Okoreňte, osoľte a pridajte kel, mrkvu, petržlen a zemiaky. Dolejte 1,3 l vody. Keď voda začne vrieť zamiešajte do nej na lyžici rozdrobený bujón. Varte 30 minút, potom pridajte zviazané vňate a ešte varte 10 minút. Odstavte z platne, vyberte vňate a petržlen a pridajte majoránku.
Doslov
Keď by sa vám ešte polievka zdala fádna skúste ju dochutiť čajovou lyžičkou zeleninového ochucovadla, trochou tekutého polievkového korenia, prípadne ešte do nej pretlačte cez lis jeden strúčik cesnaku.