Neviete si uvariť ani vajíčko?
Tak tu ste správne.
pomoc@neviemvarit.sk

Predslov

Existuje kapustnica vianočná, silvestrovská, svadobná (polnočná), oravská aj iné krajové varianty. Ale aj tá nesviatočná polievka z kvasenej kapusty vylepšená klobáskou, prípadne údeným mäsom alebo rebierkom je životabudič.

Kapustnica

Budete potrebovať kvasenú kapustu (veľmi kyslú premyte) 200 g, domácu klobásu 200 g, údené bravčové rebrá (alebo chvost, bôčik, karé) 100 g (môžete dať aj viac), cibuľu 50 g, jačmenné krúpy č.3  50 g, sušené hríby 5 g, br. masť jednu kopcom polievkovú lyžicu, paradajkový pretlak jednu kopcom polievkovú lyžicu, jeden strúčik cesnaku, bobkový list 2 ks, mletú sladkú papriku jednu čajovú lyžičku, mleté čierne korenie 1/8 čajovej lyžičky.

Hríby namočte 30 minút dopredu v 2 dcl vlažnej vody. Cibuľu ošúpte a nadrobno nakrájajte. Kapustu nakrájajte na menšie kúsky. Do hrnca s objemom 2,5 – 3 litre dajte zohriať masť a cibuľu na nej poduste. Pridajte kapustu a trochu ju opečte. Pridajte červenú papriku, korenie a soľ. Hríby aj s vodou tam vlejte tiež. Zalejte 1,5 l vody, vložte do nej klobásu prekrojenú na štyri časti a údeninu. Pridajte bobkový list a varte 30 minút. Klobásky a údeninu vyberte von. Krúpy v sitku premyte a pridajte do polievky. Pridajte aj paradajkový pretlak a dobre rozmiešajte. Kým sa krúpy budú variť nakrájajte klobásu na kolieska. Krúpy uvarte do mäkka, čo môže trvať 45 minút až hodinu. Pridajte prelisovaný cesnak, ochutnajte a prípadne dosoľte. Nakrájanú klobásu vráťte do polievky.

Doslov

Je to jedna z tých polievok, ktoré sú najlepšie keď trochu postoja, prejdú chuťami a znova sa ohrejú. Preto sa kapustnice z reštík nikdy nevyrovnajú domácim.