Neviete si uvariť ani vajíčko?
Tak tu ste správne.
pomoc@neviemvarit.sk

Predslov

Je to na prípravu pomerne nenáročná polievka. Cena surovín na 4 porcie polievky je pod 2 €, tak sa prosím nesnažte ušetriť 50 centov tým že nahradíte párky nejakým čudom z múky, separátu, škrobu a sóje v umelom črievku.

Frankfurtská polievka bez zápražky

Budete potrebovať tri párky, jednu lyžicu br. masti alebo oleja, zemiaky cca 250 - 300 g, jednu cibuľu (cca 100 g), po jednej čajovej lyžičke soli, mletej sladkej papriky a majoránky. Dva strúčiky cesnaku a po ¼ čajovej lyžičky mletého čierneho korenia a mletej rasce. Mäsový vývar 0,5 l alebo kocku mäsového bujónu (ideálne Karpatský čírý).

Cibuľu ošúpte a nakrájajte tak na drobno ako sa len dá, zemiak ošúpte a nakrájajte na kocky. Párky nakrájajte na kolieska asi 0,5cm hrubé. V hrnci zohrejte masť (olej) na 160°C a dajte na ňu dusiť cibuľu. Prisypte soľ a duste čo najdlhšie pri nízkej teplote. Potrebujete z nej dostať čo najviac šťavy, to bude polievku zahusťovať. Ihneď ako začnú prvé kúsky cibule zlatnúť (hnednúť) odstavte hrniec z platne. Na cibuľu nasypte korenie, rascu a papriku a dobre spolu premiešajte. Pridajte zemiaky a párky a trochu ich opečte. Zalejte vývarom alebo 1,5 l teplej vody a dajte variť. Ak ste použili vývar dolejte ešte 1 l vody. Ak ste použili vodu, tak hneď ako začne vrieť, rozdrobte kocku bujónu na polievkovú lyžicu a zamiešajte do polievky. Pridajte cez lis pretlačený cesnak. Po uvarení zemiakov polievku odstavte z platne, medzi dlaňami rozmrvte majoránku a vmiešajte do polievky.

Doslov

Namiesto párkov môžete použiť frankfurtské klobásky alebo iné tenké klobásky. Len so zemiakmi a bez párkov vám vznikne verzia nepravej gulášovky. Alebo uvarte len samotnú hlivu nakrájanú na pásiky a budete mať hlivovú polievku. S predvarených držiek vznikne verzia držkovej polievky bez zápražky. Môžete tak urobiť polievku z hydinových drobov – sŕdc alebo žalúdkov. Táto polievka je dôkazom, že pomocou cibule sa dajú variť sýte polievky bez zápražky alebo iných zahusťovadiel.

Cena surovín na 4 porcie polievky je pod 3 €, tak sa prosím nesnažte ušetriť 50 centov tým že nahradíte párky nejakým čudom z múky, separátu, škrobu a sóje v umelom črievku.

Lis na cesnak vždy prečistite čo najskôr , skôr ako v dierkach cesnak zaschne.