Predslov
Najlepšia, najhustejšia a najsýtejšia desiatová polievka.
Fazuľová polievka so širokými rezancami
Budete potrebovať fazuľu 200 g, široké rezance 250 g, vykostené údené kolienko cca 400 g, zemiaky 400 g, malú cibuľu cca 40 g, mrkvu 3 ks, jeden petržlen, zeler cca 100 g, soľ dve čajové lyžičky a čierne mleté korenie 1/8 čajovej lyžičky.
Na zápražku budete potrebovať br. masť jednu kopcom polievkovú lyžicu, hladkú múku dve polievkové lyžice, mletú sladkú papriku jednu kopcom čajovú lyžičku a 2 dcl studenej vody.
Fazuľu preberte, dobre prepláchnite a namočte na noc v 1 l vody. Na druhý deň skontrolujte stav vody. Ak bude čistá prelejte ju spolu s fazuľou do hrnca (cca 3 l), ak nie, tak fazuľu odceďte, premyte, nalejte na ňu 3/4 l čistej vody a všetko vlejte do hrnca. Pridajte údené kolienko, nadrobno nakrájanú cibuľu a zalejte 3/4 l vody. Okoreňte a dajte variť. Zeler očistite a prekrojte na polovicu. Petržlen a mrkvu oškrabte a nakrájajte. Zemiaky ostrúhajte a nakrájajte na kocky.
Kolienko uvarte do mäkka a zároveň uvarte aj cestoviny. Uvarené cestoviny odceďte, prepláchnite studenou vodou a preložte do misy. Kým vychladnú občas ich premiešajte aby sa nepolepili.
Uvarené kolienko vyberte na tanier a zakryte alobalom. Až bude fazuľa uvarená skoro do mäkka, pridajte k nej zeleninu a zemiaky a osoľte. Uvarte fazuľu do mäkka. Prichystajte si k ruke 2 dcl studenej vody a urobte z masti, múky a mletej papriky zápražku. Polievku ešte krátko povarte a skontrolujte, či sú všetky suroviny uvarené. A máte hotovo.
Doslov
Pred servírovaním nakrájajte údené kolienko na drobno. Do tanierov (misiek) vložte porciu širokých rezancov a zalejte polievkou. Mäso môžete pridať tiež alebo ho ponechajte na osobitnom tanieriku.