Predslov
Slovenská klasika. Rýchla, jednoduchá a chutná polievka. Jej nezameniteľnú vôňu a chuť je škoda prebíjať slaninkou, klobásou, paprikou - proste čímkoľvek. Len na zvýraznenie trošku kôpru.
Bryndzová polievka
Budete potrebovať bryndzu 250g, zemiaky 400g, mrveničku 50g, maslo 20g, menšiu cibuľu cca 50g, jednu polievkovú lyžicu nadrobno nakrájaného kôpru a soľ jednu kopcom čajovú lyžičku.
Cibuľu ošúpte tak aby na nej zostala žltá šupka. Zemiaky oškrabte, umyte, nakrájajte na kocky a vložte do hrnca. Zalejte 1,5l vody, pridajte cibuľu a soľ a dajte variť. Po piatich minútach od začiatku varu pridajte mrveničku a maslo. Až budú zemiaky uvarené odstavte hrniec z platne a vyberte von cibuľu. Do hlbšieho taniera odoberte z hrnca asi 3 dcl vody a nechajte ju trochu vychladnúť. Bryndzu potom v tejto vode roztlačte vidličkou úplne na kašu a túto za stáleho miešania pomaly vlejte do vody v hrnci. Ochutnajte a prípadne ešte dosoľte. Pridajte kôpor a je hotovo.
Doslov
Keby ste dali bryndzu do horúcej vody začala by sa ťahať ako tavený syr.