Predslov
Je ťažké vybrať recept na prvý koláč bez polotovaru a tak som výber prenechal na manželku, keďže koláče sú jej parketa.
Perníkový koláč
Budete potrebovať práškový cukor 300 g, hladkú múku 400 g, dve vajcia, 0,5 l mlieka, rastl. olej 1 dcl, kypriaci prášok do perníka 20 g, kypriaci prášok do pečiva 6 g, jednu kopcom čajovú lyžičku mletej škorice, dve kopcom polievkové lyžice kakaa, čokoládu na varenie 100 g, maslo 50 g, lekvár alebo džem podľa potreby.
Rúru si dajte vyhriať na 180°C horný+dolný ohrev.
V mise zmiešajte múku s cukrom a pridajte všetky suché ingrediencie*. Dobre premiešajte a rozklepnite na to vajcia. Vlejte polovicu oleja a polovicu mlieka. Pomocou ručného mixéra rozmiešajte na hladké cesto do ktorého postupne vmiešajte zvyšok oleja a mlieka. Papier na pečenie dajte na plech a vylejte naň cesto. Rovnomerne rozotrite po plechu a dajte piecť.
Kastrólik umiestnite na nádobu s vriacou vodou** a roztopte v ňom čokoládu. Keď sa roztopí vmiešajte do nej maslo.
Po 40 minútach špajdľou skontrolujte*** cesto či je už upečené. Ak nie, pečte ešte 5 minút a znovu ho skontrolujte.
Upečené cesto ešte zahorúca poprepichujte špajdľou a potrite ho lekvárom. Keď vychladne potrite ho čokoládovou polevou.
Doslov
* s týmto výrazom sa občas stretnete v receptoch a patria sem všetky sypké suroviny ako múka, cukor a zároveň aj koreniny.
** tomuto spôsobu ohrevu sa hovorí ohriať vo vodnom kúpeli alebo ohriať nad parou.
*** keď je cesto upečené špajdľa zostane čistá.