Neviete si uvariť ani vajíčko?
Tak tu ste správne.
pomoc@neviemvarit.sk

Predslov

Urobiť prvý krok je vždy najťažšie. Nemusí byť veľký, úplne bude stačiť tento.

Jednoduchý jablkový koláč

Budete potrebovať: 4 stredne veľké jablká, hotové krehké cesto 400 g, kryštálový cukor 10 až 20 g - podľa toho aké sladké budú jablká, jedno vajce (žĺtko), vanilkový (vanilínový) cukor 10 g, mletú škoricu jednu čajovú lyžičku, za hrsť strúhanky a trochu práškového cukru na posypanie koláča.

Cesto vyberte z chladničky. Jablká ošúpte a nahrubo nastrúhajte. Dajte vyhriať rúru na 200°C, horný a dolný ohrev. Pripravte si menší plech (pekáč) na pečenie. Cesto vybaľte, oddeľte z neho polovicu papiera a voľnú časť cesta si preveste cez ruku. Oddeľte zvyšok papiera a vysteľte ním pekáč. Cesto vložte naprieč do pekáča tak aby polovica cesta ostala von (mimo pekáča). Cesto zľahka posypte strúhankou. Z jabĺk dobre vytlačte šťavu, rozložte ich na cesto a trochu utlačte. Posypte kryštálovým cukrom, vanilkovým cukrom a škoricou. Preložte na to zvyšok cesta a okraje trochu pritlačte. Rozklepnite vajce, žĺtko oddeľte a trochu ho rozmiešajte. Potrite ním cesto. Cesto poprepichujte vidličkou hlboko – až po spodné cesto. Dajte piecť na 20 – 25 minút kým sa vrch cesta neupečie. Vyberte z rúry a nechajte zakryté 20 minút odpočívať. Odkryte, nechajte vrch cesta vychladnúť a posypte práškovým cukrom. (Keby ste posypali horúci koláč, cukor by vsiakol do neho). Starostlivo nakrájajte, nech to aj pekne vyzerá.

Doslov

Nabudúce už môžete urobiť koláč z dvoch plátov cesta, jeden použijete naspodok a druhý navrch. Samozrejme musíte množstvo surovín (okrem vajca) zdvojnásobiť.