Neviete si uvariť ani vajíčko?
Tak tu ste správne.
pomoc@neviemvarit.sk

Predslov

Veľmi jednoduchý postup a veľmi dobrý výsledok. Musíte však dodržať pár zásad o ktorých sa zmienim v doslove.

Chutný pšenično špaldový chlieb

Budete potrebovať: hladkú múku 100 g, polohrubú múku 300 g, špaldovú múku 100 g, droždie čerstvé ½ kocky (20 - 25 g) alebo sušené 4 – 5 g, cukor jednu čajovú lyžičku, soľ jednu a pol až dve čajové lyžičky (podľa vašej chuti), rascu 1 – 2 čajové lyžičky (nemusí byť) a teplú (35-38°C) vodu 4 – 6 dcl.

Do misky (kysky) nasypte múky a prstami dobre zmiešajte. Vytvorte v strede múky jamku, nalejte do nej 2 dcl teplej vody, pridajte cukor a trochu ho rozmiešajte. Do tejto vody vmiešajte rozdrobené čerstvé droždie alebo jeden sáčok sušeného droždia a trochu rozmiešajte. Počkajte kým nenabobtná (nerozkvasí sa, nenapení) čo trvá asi 5 minút. Na okraj múky nasypte soľ a vedľa nej môžete dať rascu. Varechou alebo rukou postupne do stredu primiešávajte múku. Podľa potreby dolievajte vodu. Vypracované cesto zakryte kuchynskou utierkou alebo vekom a nechajte na teple hodinu kysnúť. Až cesto vykysne preložte ho z misky na dobre pomúčenú pracovnú dosku. Cesto pomúčte. Pomúčte si aj prsty a odspodu nimi cesto za okraje roztiahnite na štvorec o hrúbke asi 2 - 3 cm. Preložte rohy cez stred. Znova ho roztlačte na štvorec a okraje zatočte pod neho. Znovu roztlačte a okraje zatočte pod neho tak aby ste vytvarovali oválny (alebo ak chcete okrúhly chlieb tak okrúhly) bochník. Preložte ho na pekáč vystlaný papierom na pečenie. Zakryte kuchynskou utierkou a nechajte ešte na teple kysnúť 20 – 30 minút. Do rúry vložte nádobu s cca 1 l vody a vyhrejte ju na 230 °C, horný a dolný ohrev. Dajte cesto piecť a po 15 minútach vyberte opatrne nádobu s vodou von. Rúru vždy otvárajte opatrne, aby vás para nespálila. Skontrolujte kôrku chlebíka. Pri svetlej kôrke pečte pri rovnakej teplote ďalších 15 minút. Ak bude kôrka už zlatavá znížte teplotu na 200°C a pečte ešte 15 až 25 minút kým nebude upečená. Vypnite rúru a nechajte ju ešte 5 minút zavretú. Potom vyberte chlebík na mriežku, skontrolujte či je upečený poklepaním spodku, zakryte ho utierkou a nechajte aspoň hodinu odpočívať.

Doslov

Teraz tých pár zásad. V kuchyni musí byť teplo a žiadny prievan. Môžete si pomôcť tak, že misku umiestnite na nejaké teplé miesto inak cesto nevykysne. To isté platí aj pre cesto na plechu.

Ak sa sušené droždie do 5 minút nerozkvasí, už z neho nič nebude. Musíte rozrobiť nové.

Do rúry dajte cesto až 5 minút po tom, ako dosiahla nastavenú teplotu.

Počas prvých 15 minút pečenia neotvárajte rúru.

Po upečení by mal po poklepaní spodok chleba znieť duto. Ak nebude, treba ho hneď dopiecť ešte 15 minút pri teplote 200°C. V prípade že je vrchná časť už dosť prepečená prekryte ju alobalom.

Pokiaľ vám v chlebíku vadí celá rasca ale chcete ju tam mať na zníženie nadúvania alebo len na chuť môžete použiť aj mletú.