Neviete si uvariť ani vajíčko?
Tak tu ste správne.
pomoc@neviemvarit.sk

Predslov

Obľúbené jedlo všetkých generácií - vyprážaný syr - sa pripravuje doma málokedy. Na vine nie sú ani tak kalórie, (veď palacinky nie sú na tom lepšie) ako to, že sa pri vyprážaní často roztečie. Lepšie je na tom vyprážaný camembert, jeho príprava sa dá dobre zvládnuť.

Vyprážaný camembert

Budete potrebovať syr (neprezretý) typu camembert * (camembert, hermelín, encián alebo plesnivec) 4 kusy, dve vajcia, soľ ¼ čajovej lyžičky, hladkú múku, strúhanku a rafinovaný rastlinný olej podľa potreby. Tatárskú omáčku 2 dcl ( nie je bezpodmienečne nutná)

Obe vajcia rozklepnite do misky alebo hlbšieho tanierika len o trochu väčšieho ako je priemer syra. Pridajte soľ a rozšľahajte ich. Syr prerežte po hrúbke na dve rovnaké časti. Obe polovice obaľte v múke a potom vo vajciach. Odteraz si musíte pamätať stranu (rez), kde je syr bez plesňového povlaku. Dôkladne ho obaľte v strúhanke a ukladajte rezom nadol. Do panvice nalejte cca 1cm oleja a zohrejte na 200°C. Zo syra oklepte prebytočnú strúhanku a pomocou obracačky ho opatrne vložte rezom nadol do oleja. Po osmažení strúhanky syr za pomoci vidličky a obracačky otočte a vypražte aj z druhej strany. Podávajte čo najskôr.

Doslov

* Použite bežný typ nie light, mám s ním zlú skúsenosť. Pred pár rokmi som v obchodnom reťazci L kúpil camembert značky L a bol Light. Po vypražení mi ostali len prázdne škrupinky z trojobalu. Kde zmizol „syr“ dodnes netuším, snáď do inej dimenzie?

Vysmážané hranolky ako klasickú prílohu voľte len ak máte v kuchyni niekoho, kto ich zvládne urobiť tak, aby vám tam neprekážal. Môže ich urobiť napríklad vo fritéze. Lepšie je ako prílohu zvoliť predvarené pečené zemiaky, (prípadne varené alebo pečené), tie si môžete pripraviť dopredu. Ďalšou možnosťou sú hranolky, ktoré sa dajú pripraviť v rúre. K porcii priložte aj kopček tatárskej omáčky.