Predslov
Jedlo, ktoré je obľúbené všetkými generáciami.
Vyprážaný karfiol
Budete potrebovať jednu hlávku karfiolu, 2 - 3 vajcia (podľa veľkosti karfiolu), soľ dve čajové lyžičky, mleté čierne korenie 1/8 čajovej lyžičky, tatarskú omáčku 2dcl, hladkú múku a strúhanku podľa potreby.
Z karfiolu odrežte hlúb tesne pod miestom, kde sa začína rozvetvovať. V hrnci, primeranom veľkosti karfiolu, dajte variť vodu do ktorej pridáte jednu čajovú lyžičku soli. Až začne vrieť vložte karfiol a podľa veľkosti varte 6- 8 minút . Po piatich minútach ho skontrolujte - potrebujete ho predvariť nie uvariť do mäkka. Po vychladnutí rozoberte karfiol na ružičky ale nie veľmi malé.
Do misky, len o trošku väčšej ako ružička karfiolu, rozklepnite vajcia a pridajte čajovú lyžičku soli a korenie. Vajcia rozšľahajte ale len toľko, aby sa bielok už nenaťahoval. Ružičky obaľte v klasickom trojobale. Ľavou rukou obaľujte v múke, vo vajci obaľujte pomocou vidličky a pravou rukou obaľujte v strúhanke. Ak by bolo vajca málo pridajte ďalšie – nikdy nenadstavujte mliekom! Do kastrólika nalejte 2 – 2,5 cm (podľa veľkosti ružičiek) rafinovaného oleja(kukuričný, slnečnicový, repkový, olivový z výliskov) a ohrejte ho na 200 °C. Ružičky oklepte od prebytočnej strúhanky a vyprážajte z oboch strán do ružova. Vyberajte na papierovým obrúskom vystlaný tanier. Vhodnou prílohou sú varené zemiaky. Servírujte s tatarskou omáčkou.
Doslov
Karfiol môžete uvariť aj v pare, ušetríte lyžičku soli a bude chutnejší.