Predslov
Trochu zaznávané jedlo. Dobre pripravené je pochúťkou.
Tekvicový prívarok
Budete potrebovať nastrúhanú tekvicu 800 – 1000 g, cibuľu 80 g, masť jednu kopcom polievkovú lyžicu, cukor jednu čajovú lyžičku, nasekaný kôpor jednu polievkovú lyžicu, soľ dve čajové lyžičky, mletú rascu 1/8 čajovej lyžičky a citrónovú šťavu jednu čajovú lyžičku.
Na zátrepku budete potrebovať mlieko 3 dcl, hladkú múku 2 polievkové lyžice a kyslú smotanu 2 – 3 (podľa množstva tekvice) kopcom polievkové lyžice.
Tekvicu rozkrojte na štyri časti a z nich lyžicou vydlabte jadrá aj vláknitú časť. Nakrájajte z nich pásy cca 2 - 3 cm široké, odstráňte z nich kôru a nastrúhajte na veľkých otvoroch strúhadla. (Ak máte väčšiu tekvicu oddeľte potrebné množstvo a zvyšok si zamrazte na zimu). Cibuľu ošúpte a nakrájajte na drobno. V kastróle ohrejte masť na 170°C a cibuľu na nej poduste. Potom na cibuľu pridajte rascu a tekvicu. Osoľte ju a uduste do mäkka (cca 15 minút). Na začiatku dusenia skontrolujte či tekvica pustila šťavu. U staršej tekvice sa môže stať, že nepustí šťavu a bude ju treba podliať. Až bude tekvica hotová urobte zátrepku a vmiešajte ju do nej. Potom pridajte cukor a kôpor a nechajte krátko prejsť varom. Ešte dochuťte citrónovou šťavou a prívarok je hotový.
Doslov
Podávajte s varenými zemiakmi a fašírkou, prípadne s opečenou klobáskou alebo safalátkou.
Staršia tekvica sa síce ťažšie krája, ale prívarok je z nej chutnejší.