Predslov
V tomto recepte využijeme na strapačky zvyšok po škvarení masti. Bolo by škoda vyhodiť to najlepšie čo v hrnci a na site zostalo. Namiesto toho ale môžete použiť 200 g škvariek, ktoré v mixéri nahrubo nasekáte.
Strapačky
Budete potrebovať: zemiaky 900 g, kyslú kapustu (bez šťavy) 500 g, masť kopcom polievkovú lyžicu, soľ jednu polievkovú lyžicu do vody, jednu kopcom čajovú lyžičku na zemiaky a jednu čajovú lyžičku do kapusty, mleté čierne korenie štipku do kapusty a hladkú a polohrubú múku podľa potreby.
Kapustu medzi dlaňami vyžmýkajte, veľmi kyslú premyte a nakrájajte nadrobno. Do hrnca (v ktorom sa škvarila masť) dajte polovicu masti a ohrejte ju na 150°C. Potom pridajte kapustu a osoľte ju. Treba ju predtým ale ochutnať – možno bude dosť slaná. Občas premiešajte a na nízkej teplote ju trochu poduste. Do väčšieho kastróla nalejte vodu asi 3 cm pod okraj a osoľte ju. Prikryte ju a dajte zovrieť.
Zemiaky ošúpte, nastrúhajte najemno a osoľte. Premiešajte a postupne pridávajte múku* až kým nedosiahnete požadovanú konzistenciu haluškového cesta. Až začne voda vrieť dajte na haluškovač polovicu cesta. Pretlačte ho do vody a premiešajte. Zatiaľ, kým voda začne vrieť, pridajte na kapustu polovicu obsahu sitka a zvyšok masti. Vriacu vodu s haluškami zalejte 2 dcl studenej vody. Až znovu začne vrieť, halušky povyberajte pomocou sitka do hrnca s kapustou. Rovnakým postupom zavarte aj zvyšok cesta. Na kapustu pridajte aj zvyšok škvariek a premiešajte. Druhú polovicu halušiek uvarte a povyberajte do hrnca. Vodu preceďte. Obsah hrnca premiešajte a je hotovo.
Doslov
Podávajte s varenými zemiakmi, s chlebíkom alebo len samotné.
* Na halušky všeobecne sa nehodia skoré zemiaky, lebo obsahujú veľmi veľa vody. Odcedenie a pridanie vajíčka nie je dobrým riešením. Treba používať neskoré zemiaky a čím sú staršie, tým sú na halušky vhodnejšie. Podľa toho treba voliť aj druh múky. Tie skoršie majú veľa vody a preto je na ne vhodnejšia polohrubá múka. Na tie menej vodavé použite pomer dva diely polohrubej ku jednému dielu hladkej. Podľa toho, koľko bude na zemiakoch po strúhaní vody, môžete tento pomer meniť. Takže nakoniec na tie staršie zemiaky môžete použiť len hladkú múku.