Neviete si uvariť ani vajíčko?
Tak tu ste správne.
pomoc@neviemvarit.sk

Predslov

Úplne začiatočnícky recept s dobrým výsledok pri malej prácnosti.

Pečené morčacie stehno

Budete potrebovať vykostené horné morčacie stehno, tak cca 900g. Tri polievkové lyžice rafinovaného oleja (kukuričný, slnečnicový, repkový, olivový), jednu väčšiu cibuľu cca 120g, štyri strúčiky cesnaku tri – štyri mrkvy cca 200 – 250 g. Jednu čajovú lyžičku soli, jednu čajovú lyžičku sušeného tymiánu, pol čajovej lyžičky mletého čierneho korenia a pol čajovej lyžičky mletej rasce.

Ošúpte cibuľu a nakrájajte na polmesiačiky. Cesnak ošúpte. Očistite (ostrúhajte) mrkvu a nakrájajte asi 5cm kúsky. Hrubšie prekrojte po dĺžke na polovicu, veľmi hrubé môžete aj na štvrťky. Dajte si vyhriať rúru (horný a dolný ohrev) na 200°C (teplovzdušnú stačí na 190°C) a prichystajte si pekáč. Do pekáča nalejte olej a stehno a mrkvy v ňom zo všetkých strán omastite. Preložte ich na tanier. Cibuľu rozložte po dne pekáča. Stehno uložte na cibuľu do pekáča a na voľné miesto , prípadne aj na stehno, rozložte kúsky mrkvy a strúčiky cesnaku. Všetky koreniny postupne nasypte na mäso a mrkvu. Podlejte 2 - 3 dcl vody (podľa veľkosti pekáča) a pekáč prekryte alobalom, matnou stranou nahor. Pečte jednu hodinu, pekáč vyberte a veľmi opatrne - aby ste sa horúcou parou nespálili - odstráňte alobal. Výpekom polejte mäso a mrkvy a dajte ešte piecť na 30 minút. Ak by výpeku bolo málo dolejte doňho ešte vodu a priebežne ním polievajte mäso.

Podávajte s pečenými zemiakmi a kompótom. Ak máte dostatočne veľkú rúru, môžete si pripraviť a upiecť zemiaky súčasne s pečením mäsa.

Doslov

Dobre si pozrite ako vyzerá mäso ktoré sa pieklo pod alobalom a ako sa postupne mení polievaním a ďalším pečením. Možno vám bude viac vyhovovať menej zapečený povrch alebo dokonca vôbec. Nabudúce tak môžete pečenie pod alobalom predĺžiť na 75 minút a dopekať 15 minút alebo len 90 minút piecť pod alobalom bez dopekania.