Neviete si uvariť ani vajíčko?
Tak tu ste správne.
pomoc@neviemvarit.sk

Predslov

Keď niekedy v obchode natrafíte na červenú dusenú kapustu, či už mrazenú alebo v pohári, tak je tento recept pre vás ako stvorený. Udusiť červenú kapustu ale nie je až tak zložité a postup bude súčasťou receptu.

Pečené kuracie stehná s červenou kapustou

Na stehná budete potrebovať: kuracie stehná 4 ks, cibuľu cca120 g, čierne mleté korenie 1/8 čajovej lyžičky, mletú sladkú papriku jednu kopcom čajovú lyžičku, grilovacie korenie jednu kopcom čajovú lyžičku, soľ jednu kopcom čajovú lyžičku, cesnak dva strúčiky, hladkú múku jednu kopcom polievkovú lyžicu, olej podľa potreby.

Na kapustu budete potrebovať: červenú hlávkovú kapustu 800 g, cibuľu cca 60 g, br. masť dve kopcom polievkové lyžice, cukor tri polievkové lyžice, čierne mleté korenie 1/8 čajovej lyžičky, soľ tri čajové lyžičky, fenikel 1/8 čajovej lyžičky.

Dajte vyhriať rúru na 200°C horný + dolný ohrev. Cibuľu ošúpte a nakrájajte na drobno. Plech na pečenie polejte olejom a rozložte po ňom cibuľu. Do malej misky nalejte cca 0,5 dcl oleja a nasypte do neho všetky koreniny. Nastrúhajte tam aj cesnak a dobre všetko zmiešajte. Zmesou potrite stehná z oboch strán a rozložte ich po plechu. Pomocou misky od zmesi korenín podlejte stehná 3 dcl vody. Zastreknite vrch stehien olejom a plech zakryte alobalom matnou stranou navrch. Dajte piecť na 45 minút.

Z kapusty odstráňte poškodené listy, vyrežte hlúb a nakrájajte na tenké pásiky. Dlhšie poprekrajujte aj priečne. Ošúpte cibuľu a nakrájajte nadrobno. V kastróle ohrejte masť na 160°C a cibuľu na nej trochu poduste. Pridajte cukor a fenikel. Potom pridajte polovicu kapusty. Posypte dvoma čajovými lyžičkami soli. Keď sa kapusta trochu podusí a poklesne pridajte aj druhú polovicu. Posypte korením a podlejte 2 dcl vody. Zakryte a uduste kapustu do mäkka.

Po 45 minútach vyberte pekáč a opatrne odkryte aby ste sa neoparili. Vpichnite tenký nôž alebo špajdlu do stehien či vyteká len čistá šťava. Polejte stehná výpekom a dajte ešte piecť na 30 minút pri 210°C.

Priebežne ich polievajte výpekom.

Udusenú kapustu ochuťte octom a ak bude treba pridajte zvyšok soli a cukru.

Upečené stehná vyberte z pekáča. Výpek prepasírujte cez sitko do kastrólika. Z vody a múky urobte zátrepku a zahustite ňou výpek. Použite len toľko zátrepky aby mala šťava hustotu akú potrebujete mať.

Podávajte s knedľou alebo s varenými zemiakmi.

Doslov

Keď by ešte zo stehien vytekala krvavá šťava museli by ste ich znovu zakryť a ešte 15 minút dopiecť.