Predslov
Tento recept som pred krátkym časom dostal od svojej sestry ako tip pre vás. Odskúšal som, je jednoduchý a ľahko zvládnuteľný.
Morčacie mäso na slanine a cibuli
Budete potrebovať morčacie mäso (prsia alebo stehno) 600 – 700 g, kvalitnú prerastenú slaninu (gazdovská údená a pod.) 200 g, cibuľu cca 150 g, nové korenie 5 guličiek, soľ jednu čajovú lyžičku a prepustené maslo jednu kopcom polievkovú lyžicu alebo rastl. rafinovaný olej dve polievkové lyžice.
Mäso nakrájajte na väčšie kocky (veľkosti polievkovej lyžice) a slaninu nakrájajte na menšie kúsky (veľkosť si zvoľte sami). Cibuľu ošúpte a nakrájajte na prúžky.
V kastróle ohrejte tuk na 220°C a zo všetkých strán v ňom opečte (orestujte) mäso. Potom mäso vyberte, trochu znížte teplotu a vo výpeku opečte nakrájanú slaninku. Po chvíli k nej pridajte cibuľu a nové korenie. Krátko orestujte, vráťte naspäť mäso, osoľte a trošku podlejte vodou. Kastról zakryte a mäso duste na nízkej teplote hodinu až hodinu a pol – kým nebude mäkké. Občas premiešajte a - ak ste nepoužívali prepustené maslo - ku konci pridajte polievkovú lyžicu masla.
Doslov
Prílohou môžu byť varené zemiaky, ryža, cestoviny alebo aj knedľa.